Új grafikus chipet fejleszt a Matrox

A Mosaid Memorize bejelentette, hogy az általa kifejlesztett memóriavezérlőt és -interfészt fogja felhasználni a Matrox a jövőben megjelenő, 90 nm-es csíkszélességen készülő grafikus processzoraihoz. A licenc magában foglalja a szoftveres vezérlőt és a hardveres megvalósítás terveit is. A Matrox készülőfélben lévő termékeiről egyelőre nem látott napvilágot több információ, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy elsősorban a Windows Vista megjelenésére készül a gyártó, és ezzel egyidejűleg technológiai fejlesztéseket is végrehajt.

A jelenlegi Matrox GPU-k nem támogatják a DirectX Shader Model 2.0-t, amely feltétele annak, hogy a Vista új grafikus felületének funkcióit ki lehessen használni. A 150 nm-es csíkszélességgel bemutatott Parhelia lapka 2002-es megjelenése óta a vállalat nem is rukkolt elő fontos újításokkal, csupán szélesítette a PCI, AGP, később PCI Express csatolófelülettel ellátott vezérlők választékát, illetve néhány külső monitoradaptert dobott piacra.

Miután a Matrox mind jobban lemaradt az ATI és az NVIDIA egyre gyorsabb 3D-gyorsítóitól, olyan rétegpiacokon próbálta stabilizálni a helyzetét, mint a videoszerkesztés, CAD, GIS, orvosi alkalmazások, valamint a csupán 2D-gyorsítást, de több monitort igénylő felhasználási területek, például diszpécserközpontokban, brókercégeknél, nyilvános információs tábláknál. A kitűnő kimenő jelminőségről híres Matrox kártyák időközben a tévéstúdiókban, mérnöki tervezőműhelyekben is mind erősebb konkurenseket kaptak – elsősorban az NVIDIA személyében –, így a kanadai cégnek muszáj lépnie, ha egyáltalán a maradék piaci részesedését meg akarja őrizni. A Mosaid Memorize vezérlője DDR2 technológiára alapoz, támogatja a 130 és 90 nm-es csíkszélességű gyártást, és legfeljebb 1066 MHz-es órajelig skálázódik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés