Az ATI gyártástechnológiai fejlesztéseiről

Hirdetés

Edward Chou, az ATI ázsiai marketingigazgatója megerősítette, hogy a TSMC által 80 nm-es csíkszélességű technológiával készített chipek kihozatala stabil. A Radeon X1950 Pro (RV570) grafikus processzor premierje alkalmából tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 90-ről 80 nm-re történt átállás a gyártási költségek 10–15 százalékos csökkenését eredményezi. Az ATI és a TSMC az elmúlt év végén kezdte meg a 80 nm-es gyártástechnológia előkészítését, és 10–11 hónap alatt jutottak el a tömegtermelésig. A tervek szerint az ATI 2007 közepéig mindegyik GPU-jánál bevezeti a kisebb csíkszélességet.

A chipek evolúciójában az előállítás technológiája általában ugrásszerűen fejlődik; a 130, 90 és 65 nm-es csíkszélesség (node) nemcsak kisebb struktúrákkal jár, hanem a tervezés és gyártás feltételeit is alapvetően módosítja az előző generációhoz képest. A költségcsökkentés, a hatékonyabb működés, illetve a kisebb energiafelvétel érdekében ugyanakkor nem szokatlan, hogy egy bejáratott eljárást kisebb csíkszélességre hangoljanak, ezt nevezik lineáris skálázásnak (half-node). A módszer nem igényel újratervezést, így viszonylag gyors és problémamentes megoldásnak számít, ez történt például a 110 nm-es vagy most a 80 nm-es csíkszélességű grafikus processzorok bevezetésekor is.

Edward Chou a további fejlesztésekre is utalt, eszerint ez év közepétől folyik a 65 nm-es átállás előkészítése, a 45 nm-es technológia bevezetését pedig 2008-ra tervezik. Az egyelőre nem ismert, hogy ezek a chipek ténylegesen mikor jelenhetnek meg a piacon. Az ATI AMD általi felvásárlásának bejelentésekor – konkrétumok nélkül – szóba került olyan lapkák előállításának lehetősége is, melyek a központi és a grafikus processzort egyesítik magukban, de a két területen folyó fejlesztési munkálatok összehangolásáról az érdekelt felek egyelőre nem nyilatkoznak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés