Új fordító Opteron processzorokhoz

A linuxos klaszterek teljesítményét javító hardver- és szoftvermegoldásokat fejlesztő PathScale tegnap jelentette be az AMD Opteron processzorait támogató compilerét. A különféle alkalmazások kódjaival végzett mérések és előzetes SPEC-eredmények tanúsága szerint az új fordítók az Opteronhoz jelenleg hozzáférhető megoldásoknál jelentősen -- esetenként akár 40 százalékkal -- jobb teljesítményt nyújtanak.

A PathScale opteronos compilere az SGI által kifejlesztett technológián alapul. A vállalat közleménye szerint a fordító mind az integer, mind pedig a lebegőpontos műveletek esetében kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt. Az Opteron processzorokra optimalizált PathScale Compiler Suite fejlesztésében közreműködik Fred Chow, aki korábban az SGI fordítótechnológiáinak vezető fejlesztője volt. A C-, C++- és Fortran 9x-fordítókat tartalmazó csomag 2004 első félévében jelenik meg.

Jelenleg egyedül az általános célú GCC és az STMicroelectronics Portland Group részlegének PGI Workstation 5.0 fordítója támogatja az AMD 64 bites processzorainak új képességeit, így a 64 bites címzési módot, a 16 általános célú regisztert, valamint az SSE2 utasításkészletet. Az ezekkel készített programok azonban a legtöbb esetben lassabban futnak, mint az Intel által fejlesztett 32 bites compilerekkel fordított kódok.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés