Hirdetés

Új, de mégis régi az Intel Pro 2500 SSD család

Az Intel a tavalyi év őszén bemutatott, főként vállalati felhasználásra szánt Pro 1500-as család után máris előrukkolt a Pro 2500 jelzésű modellekkel, aminek kapcsán meglehetősen furcsa koncepció körvonalazódik ki. Ugyanis ha nagy vonalakban nézzük a specifikációs táblázatot, akkor az újdonság lényegében semmi újat nem kínál az 1500-as modellekhez képest. Megtalálható a vPro kompatibilitás, a TCG Opal szabvány és a 256 bites AES titkosítás, illetve változatlanul elérhetőek SATA 6 Gbps felülettel 2,5"-es formátumban és M.2 kivitelben, a vezérlő szerepét továbbra is a Sandforce SF-2280-as vezérlő látja el, illetve az MLC NAND chipek továbbra is 20 nm-es gyártósorokról kerülnek. Ebből fakadóan az egyenlet végén lényegében változatlan teljesítménnyel kapcsolatos paramétereket találunk (540/490 MB/s olvasási és írási teljesítmény, valamint 48 000/80 000 IOPS). De! Ha mélyebbre ásunk, azért láthatjuk, hogy az M.2 formátumnál a 80 mellett felbukkant a 60 milliméteres méret is, amiből 180 és 240 GB kapacitású modellek érkeznek. Továbbá javítottak az energiatakarékosságon, azaz megjelent a Broadwellnél majd használható DevSleep üzemmód, amivel a 2,5"-es egységek fogyasztása egészen 5 mW-ra, míg az M.2-eseké 200 uW-ra redukálható.


[+]

Lehet, hogy a fentiek már magukban megérnek egy modellfrissítést, de a The Tech Report munkatársai még mélyebbre ástak a 2500-as modellek kapcsán és kiderítették, hogy valójában többről van szó. Az Intel az eddig használt saját IM Flash (vagy ha úgy tetszik Intel-Micron) MLC NAND chipek helyett külső beszállító, ez esetben az SK Hynix lapkáit használja az új modellben, legalábbis a 2,5"-esekben biztosan. Valószínűnek tűnik, hogy az M.2-eseknél SK Hynix és Intel-Micron lapkák egyaránt előfordulnak, de más gyártókkal ellentétben az Intel ezeket jól megkülönbözteti majd egymástól, bár ennek végfelhasználói szempontból nem lesz jelentősége, mivel ezek a tárolók az OEM piacra készülnek, így legfeljebb a notebookgyártók számára lesz releváns információ.

A csere-bere okául a növekvő igényeket jelölték meg, amit a vállalati források elmondása szerint csak ilyen úton tudnak megfelelő mértékben kielégíteni. Aggodalomra azonban nincs ok szerintük, ugyanis a Hynix termékeivel szerelt tárolóknak ugyanazon a szigorú ellenőrzésen kell átesniük, mint a saját lapkáknak és a saját lapkával szerelt tárolóknak. Emellett hozzátették azt is, hogy az SK Hynix-szal szerelt Pro 2500 sorozatnak a szokásosnál több kezdeti validáción kellett átesnie, így biztosak benne, hogy legalább olyan kitűnő megbízhatósági mutatókkal (ami nagyjából 0,1%-os meghibásodási rátát jelent) büszkélkedhetnek majd, mint a tavaly óta futó 1500-as modellek. A gyártó magabiztosságát az 5 év garancia is jelzi.

Az Intel Pro 2500 a mai nappal forgalomba is kerül; a 120, 180, 240, 360 és 480 GB-os tárolókért rendre 95, 130, 160, 235 és 305 dollárt kérnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés