Rekorder SSD-t demonstrálna a HGST

A Western Digital HGST részlege az idei Flash Memory Summit alkalmával bemutat egy olyan SSD prototípust, amely NAND flash helyett PCM memóriát használ, így rendkívül gyors megoldásnak tekinthető. A PCM igazából nem újdonság a piacon, hiszen a fázisváltáson alapuló technológián nem egy memóriagyártó kísérletezett, és a valóban ez az egyik legígéretesebb fejlesztés a közeljövőre vonatkozóan. A rendszer anyagszerkezet felmelegítésekor és lehűtésekor keletkező átalakulást használja ki. Az elektromos árammal irányított ciklusok hatására a kalkogén üveg amorf vagy kristályos szerkezetet vesz föl, és ennek megfelelően nagy vagy kicsi lesz az elektromos ellenállása. Ez tökéletesen alkalmassá teszi a technológiát a digitális adattárolásra. A HGST 1 gigabites PCM memóriákat használ, amelyek 45 nm-es gyártástechnológiával készülnek. Ezek gyártója nem lett megnevezve, de valószínűleg a Micronról van szó.

Az új memórialapkák x4-es PCI Express 2.0-s csatolóba helyezhető kártyán kapnak helyet. HGST állítása szerint a véletlenszerű olvasási teljesítmény 512 bájtos blokkokon eléri a hárommillió IOPS-ot, míg a véletlenszerű adatelérés mindössze 1,5 mikromásodperc. Ezekkel az értékekkel a új SSD prototípus jelentősen túlszárnyalja a mai nagyvállalatoknak szánt megoldásokat. Az írási teljesítményről egyelőre nincs adat, de talán ez is kiderül a hét második felében megrendezésre kerülő bemutatón.

A HGST egyelőre nem beszélt a tényleges elérhetőségről, de a nagyvállalati SSD-k jövője egyértelműen a PCM memória használatának irányába mutat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés