Új Core M sorozatú termékek jönnek

Az Intel még a nyár végén leplezte le a Broadwell lapka újításait, amelyre elsőként a Core M termékcsalád kínált megoldásokat. A vállalat azonban még a hivatalos start előtt bejelentette a Core M 5Y70, 5Y10 és 5Y10A jelzésű modellek nyugdíjazását, mára pedig az is kiderült, hogy mi van a lépés hátterében.

Hirdetés

A legfontosabb újítás, hogy az érkező Core M termékek már nem az E0, hanem az F0 steppingre épülő, javított Broadwell lapkákat kapják meg, amelyek elsődleges előnye, hogy megszűnik a sok gyártópartner számára vállalhatatlanul gyenge 2D-s teljesítmény, így a Windows munkaasztal, illetve a Modern felhasználói felület magasabb felbontás esetén nem fog akadozni. Utóbbi jelenséget részben hardveres gond okozza, bár nem a szó legszorosabb értelmében. Magával a lapkával fizikailag nincs semmi probléma, de az IGP számára mindenképp 100 MHz-es alapórajelet kell beállítani, hogy a meghatározott fogyasztási keretekbe beférjen a részegység energiaigénye. Ebben a módban viszont az elérhető 2D-s teljesítmény nem ad elég jó alapot ahhoz, hogy a Windows operációs rendszer gördülékenyen fusson, pláne Full HD-s felbontás felett, ahova a gyártók jellemzően neveznek a Core M megoldásokra épülő mobil gépekkel. A Lenovo Yoga 3 Pro esetében erre a jelenségre már most panaszkodnak a tesztelők.

A problémát többféleképpen is meg lehet oldani. Az egyik opció a grafikus meghajtó fejlesztése, amelyre az Intel nem szokott sokat költeni, így rengeteg szunnyadó teljesítmény rejtőzik a szoftveres oldalon. Egy ilyen beavatkozás viszont hónapokig is eltartana, márpedig a gyártók gyors megoldást várnak.

Éppen ezért érkeznek az új Core M megoldások, egészen pontosan négy darab, amelyek teljesen kiváltják az aktuális termékeket. Ezek paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

Intel Broadwell-Y - felújított mobil Core M generáció
Típus Órajel/Turbo Boost órajel
Hyper-Threading L3 cache Fogyasztás
HD Graphics alap / turbo órajel
5Y10c (2 mag) 0,8/2 GHz
van 4 MB 4,5 W 300/800 MHz
5Y31 (2 mag) 0,9/2,4 GHz van 4 MB 4,5 W 300/850 MHz
5Y51 (2 mag) 1,1/2,6 GHz
van 4 MB 4,5 W 300/900 MHz
5Y71 (2 mag) 1,2/2,9 GHz van 4 MB 4,5 W 300/900 MHz

Rögtön látható, hogy a HD Graphics 5300-as IGP alapórajele 300 MHz-re nőtt, ami elméletben háromszor nagyobb teljesítményt kínál a 2D-s feladatokhoz. Ez a gyártóknak is gyors megoldás, hiszen a mostani termékekben szimplán kicserélik a nyugdíjazásra kerülő Core M megoldásokat az új verzióra.

Fontos kiemelni, hogy technikai problémája a jelenleg elérhető Core M megoldásoknak sincs, szimplán csak az IGP által felkínált teljesítmény nem mindig elég a Windows megfelelően folyékony futtatásához, vagyis maga a probléma nem garanciális jellegű. Éppen ezért erre vonatkozó garanciális panasszal nem lehet élni. Ha az Intel úgy látja jónak, akkor a grafikus meghajtó fejlesztésével javíthat a legelső Core M modellek teljesítményén, de erre vonatkozóan senki nem tett ígéretet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés