Lenovo Yoga újdonságok: projektoros tablet, szupervékony Ultrabook

A Lenovo ma este Londonban megtartotta sajtótájékoztatóját, aminek középpontjában a vállalat Yoga termékvonala volt, természetesen Ashton Kutcher színésszel karöltve, aki a vállalat reklámarca dizájnere egy ideje. A sajtótájékoztatót magával a céggel kapcsolatos információkkal nyitották, amiben megemlítették a nemrégiben lezárt IBM Server üzletág akvizícióját, illetve a még folyamatban lévő Motorola Mobility üzletág bekebelezését is, no és természetesen a Lenovo kiemelkedő 20%-os PC-piaci részesedését, amivel első a világon.

A különféle statisztikák és célkitűzések ismertetése után Dilip Bhatia marketing & design alelnök vette át a szót és ismertette a Yoga termékcsalád alapötletének születését. A kiindulópont tulajdonképpen egy szimpla jegyzetfüzet, amit könnyű kinyitni és megtartani, de a Lenovónál ezt továbbgondolták, és mindezt kifordíthatóvá is tették, így lényegében ebből született a Yoga alapja. Ezt követően ismertette a termékcsalád életútját és persze nem felejtették el megemlíteni, hogy a consumer convertible termékkategóriában is az első helyet birtokolják.

Persze a vállalat nem elégedett az elért célokkal, így tovább faggatták és figyelték a felhasználókat, hogyan lehetne még jobb a termék. Végül ezen megfigyelések alapján készítették el a Yoga 3 Pro Ultrabookot, ami a világ legkönnyebb és legvékonyabb 13"-es convertible notebookja.

Lenovo Yoga 3 Pro Lenovo Yoga 3 Pro
Lenovo Yoga 3 Pro [+]

A mindössze 1,19 kilogrammos, továbbra is 360 fokban összehajtható, több felhasználási módot engedélyező masina 12,8 mm vastag, így akár egy iroda ajtaja alatt becsúsztatható (már ahol). A korábbi modellnél mintegy 3 milliméterrel vékonyabb dizájn a nem kevés darabból álló, úgynevezett watchband hinge, azaz – fém – óraszíjra hasonlító zsanérnak köszönhető, amely hatpontos illesztést használ, azaz ennyi forgópontot eredményez minden eddiginél jobb stabilitás mellett.

A Lenovo Yoga 3 Pro különleges "watchband" zsanérja közelről
A Lenovo Yoga 3 Pro különleges "watchband" zsanérja közelről [+]

Dilip Bhatia nem volt szívbajos és ezen a ponton elsütött egy iPhone 6-ot kifigurázó viccet is ("Egyes gyártók olyan terméket gyártanak amelyek elhajlanak, mások pedig olyat, amelyek direkt hajlíthatóak..."), de ezt követően áttért a gép egyéb jellemzőinek ismertetésére. A 13,3"-es qhd+ (3200x1800) érintőkijelző mögött Intel Core M processzor dolgozik akár 8 GB DDR3 memória és 512 GB-os SSD társaságában, az akkuidő pedig 9 óra körül alakul.

Lenovo Yoga 3 Pro és a Harmony szoftver
Lenovo Yoga 3 Pro és a Harmony szoftver [+]

A Windows 8.1-et futtató gép újdonsága lesz még a Harmony alkalmazás, ami szoftverajánlásokat tesz az alapján, hogy az emberek adott használati módok mellett (sátor, notebook, tablet, állvány) mit szoktak használni. Ráadásul a Harmony képes az egyes szoftverekhez igazítani a hardvert is, azaz optimalizálja a beállításokat, például videolejátszásnál a hangot, e-könyvolvasó szoftvernél pedig bekapcsolja a "papír kijelzőmódot" könnyebb olvashatóság kedvéért, stb.

Lenovo Yoga 3 Pro
Lenovo Yoga 3 Pro [+]

Az 1349 dollárról induló Yoga 3 Pro Ultrabook három színben, klementin narancs, pezsegő arany és platina ezüst, lesz megvásárolható.

Ezzel viszont az újdonságok sorának még koránt sincs vége! Jeff Meredith tablet & marketing alelnök lépett a színpadra és beszélt a Lenovo Yoga Tablet sikereiről, majd videokapcsolaton keresztül meginvitálta a beszélgetésbe Ashton Kutchert is. Tőle megtudhattuk, hogy az emberek 80 százaléka elsősorban otthon használja a tabletet, 52 százalék néz rendszeresen rajta videótartalmat, és 56 százalékuk osztja meg kettő vagy több emberrel a táblagépét otthonában. De rá hárult a szintén új Lenovo Yoga Tablet 2 termékcsalád bemutatása, aminek nagy újítása, hogy 8" és 10"-es méretben androidos és windowsos masinák egyaránt megtalálhatóak mostantól – tehát ez összesen négy új Yoga Tablet 2 modell! A dizájn másfelől nem sokat változott a korábbi modellhez képest, megmaradtak a forgatható zsanérnak és "kapaszkodónak" tulajdonítható szokásos használati módok, illetve újdonság a "hang" mód, ami a felakasztott használatot jelenti. Lényegében tehát a Yoga tablet második generációját akárhova felakaszthatjuk a 360 fokban forgatható zsanérnál fogva, ami egyébként sokkal stabilabb lett, ezáltal könnyebben állítható a környező fényekhez és egyszerűbb megtartani is.

Lenovo Yoga Tablet 2
Lenovo Yoga Tablet 2 [+]

Újdonság még, hogy a MediaTek rendszerchipet Intel Atomra cserélték, tehát a zöld robotos és az ablakos rendszert futtató masinák alapja egyforma. Javítottak a kijelzőn is, 1280x800 helyett immáron 1920x1200 pixeles érintőkijelzőn dolgozhatunk. A Lenovo mindezek mellett 18 órás akkumulátoros üzemidőt említ, és az opcionális listán felbukkan az LTE, a 10"-es windowsos változatnál pedig a felcsatlakoztatható billentyűzet.

Lenovo Yoga Tablet 2 10" - Windows variáns billentyűzettel
Lenovo Yoga Tablet 2 10" - Windows variáns billentyűzettel [+]

Az árak is publikusak, Android vonalon a 8" és 10" masinák 250 és 300 dollárt kóstálnak, míg Windows rendszerrel 300 és 400 dollárt kérnek el értük.

A nap végére tartogatták az igazi meglepetést, a Lenovo Yoga Tablet 2 Pro változatát, amivel a vállalat a tökéletes otthoni szórakoztató tabletet kívánja megvalósítani (hiszen 80% otthon használja tabletjét).

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro
Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

A 13,3"-es, 2560x1440 pixeles IPS érintőkijelzővel szerelt masina különlegessége ugyanis, hogy a kerek zsanérrészbe egy piko projektort bújtattak, ami 50"-es képátlójú kép vetítésére képes (de a felbontását nem említették). Mindezt megfejelték egy JBL hangrendszerrel, ami egy pár 1,5 wattos hangsugárzóból és 5 watt teljesítményű "mélynyomóból" áll megtámogatva Dolby Audio és Wolfson Master HiFi technológiákkal, így mindenféle extra kiegészítő nélkül képes az újdonság privát moziélményt szolgáltatni.

A beépített projektor
A beépített projektor [+]

A masinában egyébként négymagos Intel Atom SoC dolgozik 2 GB RAM és 32 GB tárhely társaságában, az operációs rendszer az Android 4.4-es változata. Természetesen a kamerát sem hagyták le a masináról, hátul 8, elöl pedig 1,6 megapixeles érzékelőt helyeztek el. Ami az üzemidőt illeti, normál használat során 15 órát ígér a gyártó, projektoros használat mellett pedig 3 órára van kilátás. Előreláthatólag ezért a termékért 500 dollárt kell majd fizetni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés