Több turbóval emel a téten az Intel

A korábbi Thermal Velocity Boost csak a kezdet volt az új határok felé vezető úton.

Az Intel az utóbbi időben leginkább csak a nagyon magas turbó órajellel tudott kitűnni, amely az egyes processzoraikon tényleg komoly, 5 GHz-es magasságokig kúszik fel. Ez azonban megfelelő fogyasztási keret mellett nem nagy művészet, viszont normál mobil processzornál is megközelítették már az említett értéket, amiben a Thermal Velocity Boost technológia segít. Utóbbi megfelelően alacsony üzemhőmérséklet mellett további extra órajeleket présel ki a rendszerből.

A friss adatok szerint az Intel itt nem áll le, és készül egy még jobb turbó technológia, ami TVB-A-ALBM kódnéven fut. Ez a meglehetősen játékos, Thermal Velocity Boost And A Little Bit Mo(o)re rövidítése. A vállalat partnereitől megtudtuk, hogy a friss rendszerrel további órajelek nyerhetők, és túl alacsony üzemhőmérsékletre sincs szükség a működéséhez.

A technológia alapját az úgynevezett SAI-A-VMPT adja. Sajnos a konkrét működéséről keveset tudni, de a 14 nm-es node-hoz kapcsolódik, talál innen származik a név is: Such An Innovative And Very Mature Process Technology. A rendszert a nem éppen átlagos gondolkodása miatt kirekesztett TBIB (The Bigger Is Better) részleg fejlesztette, amely mindig is kétségeket fogalmazott meg a 10 nm-es node-dal kapcsolatban. Ezt a szkepticizmust ugyan sokan nem osztották a cégen belül, de végül igazuk lett a marketinget megtagadó mérnököknek, így most számos jövőben érkező fejlesztés függ a friss turbó technológiájuktól.

Elvileg a felújított 14 nm-es node készülő Comet Lake-ben már bemutatkozik a rendszer, amely a turbó tekintetében egészen extrém órajeleket is képes lesz majd beállítani.

Kiegészítés: A hír valóságtartalmáról a megjelenés dátuma árulkodik.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Hirdetés