GPGPU-val erősíti az okoseszközöket a Think Silicon

Nagyjából fél éve számoltunk be az IoT-piacra pályázó Think Silicon igen ígéretes NEMA|t sorozatú grafikus vezérlőjéről, amely extrém mértékben alacsony fogyasztása mellett képes arra, hogy támogassa az azóta már megjelent Vulkan API-t. A vállalat azonban már készíti a következő ütőkártyát, ami a NEMA|S sorozat része lesz, és elsődlegesen a GPGPU-ra koncentrál.

Sajnos a korábbi hírben erről nagyon keveset lehetett tudni, de egyre több információ lát napvilágot, mely alapján elmondható, hogy a fejlesztés jól halad. A NEMA|S sorozat alapja ugyanaz VLIW architektúra, ami a NEMA|t családot jellemzi. Ez kifejezetten a hatékonyságra építve, hiszen a célterület egyértelműen az IoT-piac, ahol az alacsony fogyasztás kritikus tényező. Lényeges különbség azonban, hogy a NEMA|S sorozat jóval fejlettebb multiprocesszorokkal operál, ami nyilván szükséges egy GPGPU-s irány mellett.

Az érkező GPU IP-kben maximum 16 darab klaszter lehet, amelyeket egy chipbe épített hálózat köt össze (NoC, azaz Network On Chip). Egy ilyen klaszter a lokális gyorsítótár mellett egy, kettő, három vagy négy darab 128 bites lebegőpontos feldolgozót rejthet összesen egy textúrázó blokkal, illetve egy úgynevezett grafikai blokkal, ami magába foglalja a setup motort, a reszterizálót és a ROP-ot. Ezek a blokkok teljesen opcionálisak, így a megrendelő számára nem szükséges kérni a grafikai munkára is alkalmas konfigurációt.

A Think Silicon szerint egy klaszter 533 MHz-es órajelen 19,2 GFLOPS-os teljesítményre képes, amiből 17 GFLOPS a nyers, szimpla pontosság melletti lebegőpontos tempó. A teljes konfigurációra levetítve NEMA|S legjobb felépítésében maximum 307,2 GLFOPS-os teljesítményt kínál, miközben a GPU IP fogyasztása meg sem közelíti az 1 wattot. Több klaszteres konfiguráció esetében igényelhető egy klasztereken kívüli, megosztott gyorsítótár, aminek a mérete bizonyos keretek között megválasztható. Továbbá a rendszer alapvető része még az MMU is.

A NEMA|S GPU IP generációhoz Android és Linux operációs rendszerekhez kínál támogatást a Think Silicon, a programozása pedig leginkább OpenCL alól oldható meg, míg a grafikai blokkok megléte esetén nyilván az ultramobil piacon elterjedtebb grafikus API-k támogatása is lehetséges. A NEMA|S már licencelhető, a cég várja az érdeklődőket.

Előzmények

Hirdetés