Tényleg a profiknak készültek az új MacBook Pro modellek

Többek közt erősebb hardvert, új dizájnt, 120 Hz-es Mini LED kijelzőt és több csatlakozási lehetőséget kaptak az új gépek.

Az Apple hosszú évek után végre olyan, Pro névre hallgató hordozható számítógépeket tett le az asztalra, melyekre a professzionális felhasználók is felkapják a fejüket. A jelentősen újradizájnolt MacBook Pro széria tagjainak ezüst vagy asztroszürke színű alumínium burkolata alatt a vállalat új M1 Pro és M1 Max rendszerchipjei találhatóak.


[+]

Az új lapkák jobb számítási és grafikus teljesítménnyel, illetve jobb hatékonysággal működnek, mint a konkurens megoldások, vagy akár a tavalyi M1, részletesebb bemutatásukat viszont egy külön cikkre tartogatjuk. Amit mindenképp érdemes már most kiemelni, az az akár 10-magos CPU és az M1 Pro esetében 16, az M1 Maxnál pedig 32 feldolgozóegységgel rendelkező IGP, a 16, 32, vagy az M1 Maxot választva akár 64 GB memória, valamint az 512 GB-tól egészen 8 TB-ig terjedő kapacitással elérhető SSD.

[+]

Az „akár” kifejezést külön kiemelnénk, mert bár az Apple mindkét SoC esetében a jobb specifikációkkal büszkélkedik, az új modellek legolcsóbb változatába CPU-ból és IGP-ból is kicsit gyengébb kivitel került, érdemes tehát alaposan átböngészni a specifikációkat a rendelés leadása előtt.

Az idei MacBook Prok 14,2 és 16,2 hüvelykes Liquid Retina XDR kijelzővel kerülnek forgalomba, amelyek Mini LED háttérvilágítást kaptak, jellemzőik közül pedig az 1000 nites tipikus és 1600 nites csúcsfényerőt, a DCI-P3 színtérlefedettséget, a True Tone funkciót tartjuk kiemelésre méltónak. A megjelenítők képátlótól függően 3024x1964 és 3456x2234 pixeles felbontással büszkélkedhetnek, és végre megkapták az iPad Pro és idei iPhone Pro modellekből ismerős ProMotion technológiát, ami a maximum 120 Hz-es adaptív képfrissítés almás fantázianeve.


[+]

Sokan biztosan kiszúrták már a termékfotókon a kijelző tetején elhelyezett, belógó kameraszigetet, erre a kialakításra pedig a korábbinál vékonyabb kávák miatt volt szükség, ám az iPhone-okkal ellentétben itt nincsenek arcalapú azonosításra alkalmas szenzorok, a sziget csak az immár Full HD felbontású webkamera számára ad otthont.


[+]

Ez a „notch” egyébként a bemutató alapján nem vesz el semmit a hasznos területből, gyakorlatilag az eddig kihasználatlan területeket töltötték ki kijelzővel, ahol az új gépeken a felső állapotsáv kapott helyet.


[+]

Vezeték nélküli kapcsolatok közül ugyanúgy a Wi-Fi 6 és a Bluetooth 5.0 támogatott, a vezetékes lehetőségek sora viszont (vissza)bővült, mostantól ugyanis a(z ezúttal mérettől függetlenül három darab) Thunderbolt 4 mellett HDMI kimenet, SDXC szabványú kártyaolvasó, sőt, a korábbinál nagyobb energiaátvitelre képes MagSafe csatlakozó is helyet kapott, nem is beszélve a nagy impedanciájú fejhallgatókhoz optimalizált 3,5 milliméteres jack csatlakozóról.


[+]

A hangokat illetően a hat egységből álló, Dolby Atmos támogatottságú hangszórórendszer és a három beépített mikrofonról érdemes megemlékeznünk, míg beviteli eszközként egy méretes, üvegborítású, Force Touch funkciót támogató trackpadet és a TouchID ujjlenyomat-olvasóval kiegészített, a Touch Bar érintősáv helyett fizikai felső gombsorral rendelkező, háttérvilágításos Magic Keyboard billentyűzetet kapunk.


[+]

A 14,2 hüvelykes változat 70, míg a 16,2 hüvelykes modell 100 wattórás akkumulátorral rendelkezik, melyek a gyártó szerint vezeték nélküli internethasználat során 11, illetve 14 órára elegendőek, míg az Apple TV appban történő filmlejátszást 17, valamint 21 órán át teszik lehetővé. Mindkét gép a macOS Monterey operációs rendszerrel előtelepítve érkezik (ami egyébként a korábbi MacBookokra és Macekre október 25-én válik elérhetővé), az előrendeléseket pedig akár már most leadhatjuk, a szállítás azonban csak október 26-án kezdődik.


[+]

A kisebb variáns alapára 879 990 forint, míg a nagyobb változatért legjobb esetben is 1 079 990 forintot kell kifizetnünk, ezek az összegek viszont a konfigurálás végére jelentősen megnőhetnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés