Vélemény: jó-e nekünk a MagSafe port visszatérése?

Visszakerült a MacBookokra az évekkel ezelőtt kivezetett csatlakozó, az elmúlt időszak pedig nem telt el fejlődés nélkül.

Ahogy arról korábban már írtunk, az Apple a tegnapi napon bejelentette az új M1 Pro és M1 Max rendszerchipekkel szerelt MacBookok érkezését, amelyek az elmúlt évekkel ellentétben nem csak belül, de kívül is megújultak. A fejlesztés egyik fontos eleme a csatlakozókínálat bővítése volt, amellyel kapcsolatban az Apple nem győzte hangsúlyozni, hogy a professzionális felhasználók számára mennyire fontos az adapterek nélküli élet – arra persze nem tértek ki, hogy ha így gondolják, 2016-ban miért vettek el a felhasználóktól szinte mindent.


[+]

Ha félretesszük a negatív gondolatainkat a bemutató szövegével kapcsolatban, azért mi is örülünk a portok egy részének visszatérésének, az újratervezett külsővel megáldott MacBook Pro széria ugyanis elődjénél vastagabb lett, így a Thunderbolt 4 csatlakozók mellé nem csak egy SD szabványú kártyaolvasó, de egy HDMI kimenet, sőt, a MagSafe töltőport is visszatért. Utóbbival utoljára a 2015-ös MacBook Prókon találkoztunk, kivezetésekor pedig rengetegen fejezték ki nemtetszésüket a gyártó lépésével kapcsolatban, mert egy igen kényelmes megoldással lett szegényebb a széria, a MagSafe-et használva ugyanis nem kellett külön bedugni a gép töltőjét, az a MacBook oldalához közelítve magától a helyére cuppant, de a lecsatlakoztatás is hasonlóan egyszerű volt, ráadásul így a véletlen lerántásokat is elkerülhettük.


[+]

Szerencsére nem arról van szó, hogy csak leporolták a korábbi csatlakozót és betették az új szériába, az immár harmadik generációs MagSafe ugyanis már a gyorstöltést is támogatja, amivel az Apple mindössze 30 perc alatt 50%-os töltöttséget ígér a megfelelő töltőfej használatával. Ez az új MacBookok esetében adott, hiszen még a legkisebb, leggyengébb (nyolcmagos M1 Pro) modellhez is 67 wattos hálózati adapter jár, míg a tízmagos M1 Próval vagy M1 Maxszal szerelt változathoz 96, a 16 hüvelykes verzióhoz pedig 140 wattos töltőfejet csomagolnak. Maga a 2 méteres kábel (amit külön 19 990 forintért tudunk beszerezni) egyébként szövetborítást kapott, az adapter felőli végére USB Type-C csatlakozó került, a MagSafe porton pedig egy zöld állapotjelző LED adja tudtunkra, hogy aktív a töltés.


[+]

Előző hírünk alatt többen is félreérthették a helyzetet és azt hihették, hogy a MagSafe az egyetlen töltési lehetőség, és ezzel ismét elvettek valamit a felhasználóktól, mégpedig azt a szabadságot, hogy a notebook eddig bármilyen, USB Type-C töltővel tölthető volt, nem feltétlenül kellett magunkkal hurcolni a gép saját töltőjét. Ez a reakció teljesen érthető, hiszen az Apple is csak a MagSafe-ről beszélt a bemutatón, de kiemelnénk, hogy a Type-C töltési lehetőség is megmaradt, vagyis akár korábbi MacBookunk, vagy újabb iPad Prónk kábelét is használhatjuk erre a célra, aki tehát ezt a módszert preferálná, továbbra is választhatja ezt. Ettől függetlenül mi örülünk a MagSafe visszatérésének, mert így töltés közben a gép összes Thunderbolt csatlakozója szabadon marad, ami egy többmonitoros, vezetékes vagy vevőegységet használó perifériákkal és USB-s adattárolókkal kiegészített konfigurációban komoly előny lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés