Egyedi AMD GPU-t helyez számítási felhőjébe a Tencent

A hardver ismerős lehet, de szoftveres szinten már sokat módosít a megrendelő.

A Tencent hivatalosan is bejelentette, hogy új GPU-kkal látják el a Tencent Cloud nevű számítási felhőjüket. Ezt a rendszer sok dologra használja a cég, többek között felhőalapú játékszolgáltatásként, illetve másfajta igényekhez bérelhető erőforrásként is hozzáférhető.

Hirdetés

Eleddig a Tencent Cloud kifejezetten töredezett volt, többféle gyorsítóból állt, hogy az igényekhez igazodó virtuális erőforrást lehessen bérelni, de a Tencent most továbblép, és bejelentették a saját GPU-jukat, amely a Xinghai GA01 nevet viseli.

Valójában a hardveres alapot tekintve szó sincs saját fejlesztésről, a GA01 gyakorlatilag megegyezik az elmúlt héten bejelentett AMD Radeon Pro V620-szal. Persze a magórajel és a fogyasztás tekintetében nem kizárt, hogy a Tencent egyedi paramétereket alkalmaz, de ezek annyira nem lényegesek. Ami viszont fontos, hogy a szoftveres hátteret részben a Tencent biztosítja, ami tulajdonképpen megtehető, hiszen az AMD a Semi-Custom divízióján keresztül lehetővé teszi a partnereknek az egyedi módosításokat, és ezzel a kínai megrendelő él is.

Az egész váltás a Tencent számára azért lényeges, mert a saját rendszerükhöz tudják optimalizálni a szoftveres hátteret, és ezzel hatékonyabbá tudják tenni a Tencent Cloud működését, ami kritikus tényező a fenntartási költségek csökkentése kapcsán.

Előzmények

Hirdetés