Szavazás: Van jövője, jelene az optikai adattárolásnak?

Ne habozz, szavazz: Van-e létjogosultsága a lemezeknek 2017-ben?

2015-ben hosszas vajúdást és szenvedést követően a Blu-ray Szövetség 2015 tavaszán hivatalossá tette a Blu-ray következő generációjának számító UHD Blu-ray szabványt. Ennek értelmében az adathordozók, azaz a lemezek két-, illetve háromrétegűek lehetnek, tárolókapacitásuk, 66, illetve 100 GB. Biztosítják az Ultra HD felbontású nagy dinamikatartományú (HDR) videók, valamint az objektumalapú térhatású hangszabványok (Dolby Atmos, DTS:X) kezelését is, így segítségükkel viszonylag könnyen csúcsminőségű tartalom lejátszására nyílik lehetőség.

UHD Blu-ray
UHD Blu-ray [+]

Viszont szükség van hozzájuk plusz költséget jelentő speciális asztali lejátszóra, vagy meghajtóra. Ráadásul ma már számos online szolgáltató (pl Netflix, Amazon) kínál ilyen nagy felbontású, nagy dinamikatartományú tartalmakat, amelyekhez értelemszerűen nem kell semmilyen külön kiegészítő: elég egy tévé vagy számítógép, tablet. Viszont az ezek által biztosított minőség sokak (és közöttük az UHD Blu-ray bizniszben érdekelt piaci résztvevők a leghangosabbak) szerint nem olyan jó, valamint ha nincs nagy sávszélességű és stabil netkapcsolat, akkor el lehet felejteni ezt a módszert. Az UHD Blu-ray esetében pedig nincs ilyen megkötés: Az embernek nem kell mást tenni, mint elmenni a tékába, vagy áruházba, megvenni a lemezt, bedugnia otthon a lejátszóba, és máris kezdődhet.

Sokan temették az UHD Blu-ray szabványt, de a formátum tavaly meglepően jó eredményeket ért el, és most már szinte minden nagy szórakoztatóelektronikai gyártónak van saját asztali lejátszója, valamint megjelentek a felvevők, illetve a számítógépekbe szerelhető meghajtók is, Hollywood pedig önteni fogja a filmeket idén a tervek szerint. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egyesek szerint archiválásra még mindig kiválóak a lemezek, mert olcsóak, és az adatok eléréséhez nem szükséges aktív netkapcsolat, ami sok helyen biztonsági szempontok miatt is fontos tényező lehet.

A kérdésünk az, hogy szerintetek van-e jövője, vagy egyáltalán jelene az optikai adattárolásnak, vagy zsákutca az egész, és hamar a földbe fog állni?

Előzmények

Hirdetés