Pixelekből sosem elég

A Sony új modellel erősít kompakt vonalon. A DSC-W300 újítások sokaságával, több képponttal, karcmentes borítással érkezett, hogy elhódítsa a vevőket a konkurenciától…

Hirdetés

Sony Cyber-shot ® DSC-W300

Szinte már olybá tűnt, vége a gyártók közti pixelháborúnak, a Sony viszont úgy gondolta, rátesz még egy lapáttal, és 13,6 millió pixelt zsúfolt 1/1,7”-os Super HAD CCD-jére. A nagy képpontsűrűség miatt nagyobb hangsúlyt kapott a zajszűrés: a gépben 3 (low, high, standard) zajszűrési szint közül választhatunk, hogy igényeinknek megfelelő mértékű korrekció történjen.

A Carl Zeiss Vario-Tessar optika 3x-os zoomátfogással szolgál, mely nem mondható igazán kiugrónak (körülbelül 35-105mm-nek felel meg a tartomány 35mm ekv.), ezért két előtétlencsével állt elő a gyártó azok számára, akik szeretnék lehetőségeiket kibővíteni (VCL-DH0774 Wide, VCL-DH1774 Tele).
Az apró gép hátsó panelét szinte teljesen elfoglalja a 2,7”-os kijelző. A bevett formula szerint jobboldalon, hüvelykujj „hatótávolságban” találhatók kicsit zsúfoltan a kezelőszervek. Egy kereső is helyet kapott , mely akkor is segítséget nyújt, ha a technika csődöt mond, például erős napsütésben akarunk fotózni, és a folyadékkristályos kijelző képe nehezen látható.
A gép strapabíró, titánium-ötvözet külsőt kapott, mely véd a karcok és ujjlenyomatok ellen.

A DSC-W300 természetesen rendelkezik napjaink igényeinek megfelelő tulajdonságokkal, sőt ezeket továbbfejlesztve szolgáltatja. A gép nem csak felismeri az arcokat (Smile Shutter™), de különbséget tesz gyerek és felnőtt ábrázata között - egyszerre 8 személyre képes expozíciót, fókuszt, fehéregyensúlyt állítani az arc alapján.

A beépített képstabilizátorral és az extra érzékenységet használva (ISO 6400), még gyenge fényviszonyok között is elkerülhetjük a bemozdulást. A kategóriája felsőbb osztályát képviselő készülékbe olyan rendszert integráltak, mely automatikusan kiválasztja a témának megfelelő módot. Ha mégsem bíznánk teljesen a tervezők munkájában, lehetőségünk van egymás után, szinte azonnal 2 képet készíteni, melyek alap-, és a gép álltal megfelelőnek tartott paraméterekkel kerülnek mentésre.

A Sony igyekezett minél több extrát belepakolni a W300-ba: új színsémák, 12-féle előre programozott mód, továbbfejlesztett fókuszrendszer (5cm-es közelponttal), algoritmus a csúcsfények és bebukások csökkentésére (D-Range Optimizer Plus). A képek rendszerezése is ráncfelvarrást kapott: akár arcokra is kereshetünk, vagy kalendáriumba rendezhetjük fotóinkat. A kamera képes 5 fps elérésére 3 megapixeles felbontás mellett. Természetesen videó rögzítésére is van lehetőség; a HD csatlakozási felület kicsit csalóka, mert 640x480 a maximális felbontás mozgóképek esetén (30 fps).

A Sony DSC-W300 májustól lesz kapható, várhatóan 75 ezer forint körüli áron. A fényképező frissített extrákkal és majdnem 14 megapixellel érkezik majd, de nem jelent áttörést semmilyen területen. Dekoratív, strapabíró külseje és szolgáltatásai miatt viszont sokak segítségére válhat digitális képalkotás terén.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Hirdetés