Sok a processzor, kevés a lapkakészlet

Az újabb modellek fokozatos bevezetése és a sorozatos árcsökkentések révén óriási az érdeklődés az Intel asztali processzorai iránt, és bár lapkákkal folyamatosan képes ellátni a piacot a gyártó, egyes iparági források szerint a hozzájuk passzoló alaplapi chipsetek terén már nem ilyen rózsás a helyzet. A kínai Economic Daily Newsnak nyilatkozó gyártók szerint ez az év utolsó két negyedévében – amikor a forgalom amúgy is szezonálisan megélénkül – jó eséllyel készlethiányhoz fog vezetni.

A lap által megkeresett szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a szállítmányok elosztásánál az Intel hagyományosan nagyobb partnereit részesíti előnyben, így egy esetlegesen fellépő hiány elsősorban a másodvonalbeli gyártók számára okozhat fejfájást. Nem ez az első eset egyébként, hogy a cég lapkakészleteket fejlesztő és gyártó részlege nem tudja tartani a lépést a processzorpiac növekvő forgalmával; ennek a jelenségnek a legfőbb haszonélvezői általában az alternatív chipsetgyártók, melyek közül most leginkább az NVIDIA érezheti magát nyeregben.

A GPU-k mellett alaplapi lapkák gyártásában is jeleskedő kaliforniai cég legújabb, belépőszegmensbe szánt megoldásai meg nem erősített hírek szerint a harmadik negyedévben – állítólag szeptember 25-én – érkeznek. Az MCP73 család a korábbi pletykákkal ellentétben valószínűleg nem három, hanem öt tagból áll majd, melyek közül négy tartalmaz integrált grafikus magot. A lapkák közül három 1333 MHz-es rendszerórajel mellett is üzemelhet, memóriavezérlőjük pedig DDR2-800 és DDR2-667-es modulokat kezel majd, de csak egycsatornás üzemmódban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés