Megalakult a Smart TV szövetség

Hirdetés

Körülbelül 2007 környékén jelentek meg az első olyan televíziók, amelyek lehetővé tették különféle internetes tartalmak közvetlen elérését. Azonban ezt követően még három-négy évet kellett várni, hogy ez a szolgáltatás igazán befusson, és a legtöbb modell szerves részévé váljon. 2011-ben aztán a Samsung és az LG lerántotta a leplet Smart TV rendszereiről, amelyekkel más, komplexebb szintre emelték ezt a funkciót. Ez annyira bevált, hogy a LED TV terminushoz hasonlóan a többi cég is átvette az elnevezést.

A névazonosság ellenére egységes szabványról nem beszélhetünk. Ez többek között azzal jár, hogy az egyik gyártó készülékén működő alkalmazások egy másik márkanévvel fémjelzett modell esetében nem biztos, hogy elérhetőek. A legnépszerűbbek, így például a YouTube vagy a Picasa egyes verzióit általában elkészítik minden platformra, de a legtöbbről ugyanez nem mondható el. Ezen kíván változtatni az LG és a Philips azzal, hogy megalapították a Smart TV szövetséget. Céljuk, hogy olyan alkalmazásokat hozzanak létre, amelyek függetlenek az adott tévé rendszerétől.

Ennek érdekében elkészítették a Software Development Kitet, amely az ilyen típusú appok megalkotását teszi lehetővé. Ez többek között olyan nyílt webes technológiákra épül, mint például a HTML5. A 2.0-ás verzió az év végén érkezik, és a tervek szerint az ezzel készülő szoftverek már be is kerülnek a jövő évi televíziókba. Az LG és a Philips egyébként bízik abban, hogy a jövőben más gyártók is csatlakoznak a szervezethez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés