Hirdetés

Nem valószínű, hogy a MIC dolgozik a grafikán az Intel Skylake-ben

Az Intel Skylake kódnevű fejlesztése viszonylag sok találgatásra ad lehetőséget, hiszen egyrészt a vállalat nem igazán beszél a részletekről, másrészt egy ideje azt várja a piac, hogy a korábban leállított Larrabee utódjának számító MIC architektúra mikor kerül bele a processzorokba.

Ezzel kapcsolatban megvizsgáltuk már, hogy működhet-e egyáltalán a koncepció a grafikai számításoknál, hiszen azt látjuk, hogy az Intel számos technikai publikációt készít arról, hogy mégis milyen futószalaggal lehetne hatékonyan számítani a háromdimenziós grafikát, és bizony ezekben látható az is, hogy az aktuálisan definiált és jellemzően használt futószalag nagyon nem kedvez a MIC-nek vagy akár a homogén többmagos processzoroknak.

Bár a Skylake-ről még mindig kevés adatot tudni, azon kívül persze, hogy az új LGA1151-es tokozásba helyezhető, illetve a gyártóktól származó adatok alapján új processzormagjai lesznek, a kétcsatornás memóriavezérlő pedig már a DDR4 szabványú memóriákat támogatja.

Az IGP-re eddig csak Gen9 jelzéssel reagáltak, de nemrég kiderült, hogy ez a Broadwell IGP-jének alapjául szolgáló Gen8 architektúra továbbfejlesztése lesz. Emiatt nagyon valószínű, hogy nem a MIC architektúra számolja majd a grafikát, mivel a Gen8 architektúráról eleve tudni lehet, hogy a Haswell IGP-ben dolgozó Gen7.5 architektúra továbbfejlesztése.

Az sajnos még nem derült ki, hogy a felépítés tekintetében mi változik, de sikerült megtudnunk, hogy támogatja a platformszintű atomi feldolgozást. Mindemellett viszonylag nagy biztonsággal feltételezhetjük, hogy a Skylake a Broadwellhez képest nem lesz visszalépés a tudás tekintetében, így az utóbbi fejlesztésben bemutatkozó megosztott virtuális memóriát is támogatni fogja.

MIC architektúra ide vagy oda, jelenleg úgy néz ki, hogy Skylake lesz az Intel első olyan fejlesztése, mely képes elérni az új generációs konzolok tudásszintjét. A felhasználóknak végtére ez az ami számít, a hogyan pedig már mérnöki döntések kérdése.

Érdekes feltételezés még, hogy a MIC architektúra a Gen9-es IGP mellé is bekerülhet. Elképzelhető egy olyan konfiguráció, ahol a lapkában lesz pár fő processzormag, pár MIC mag és az IGP, illetve a szokásos egyéb áramkörök. Az új operációs rendszereket amúgy is felkészítik arra, hogy képesek legyenek felismerni az eltérő teljesítményű processzormagokat egy lapkán belül, tehát maga az ötlet reális.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés