Shuttle: jön a csókos XPC

Hirdetés

K.I.S.S., azaz „Keep It Simple, Silent!” (szabad fordításban nagyjából: „Legyen egyszerűen halk!”) a jelmondata a Shuttle legújabb XPC projektjének, mely a cég termékkínálatában először kölcsönzi az Intel mobiltechnológiáját annak érdekében, hogy a lehető leghalkabb működésű, ám mégis átlag feletti teljesítménnyel rendelkező barebone gépet tudjon életre hívni.

Az Intel i915GM + ICH6M lapkakészletére épülő, Pentium M, illetve Celeron M processzorokat fogadó XPC SD11G5 mindazonáltal nem az első ilyen megoldás a piacon; pár hete beszámolhattunk az AOpen vékony kialakítású XC Cube gépéről, mely hasonló elgondolás alapján született. A Shuttle új XPC-je mindennek ellenére bővelkedik az egyedi megoldásokban, így többek közt a csendes működés a vállalat saját fejlesztésű, I.C.E. (Integrated Cooling Engine) nevet kapott hőcsöves rendszerének, illetve a 220 wattos külső tápegységnek köszönhető.

Az SD11G5 egy 5,25 és két 3,5 hüvelykes egységgel bővíthető (ebből egy csak beépített merevlemez lehet), a lapkakészletbe integrált GMA900-as grafikus megoldás kiváltható a PCIe x16 foglalatba illeszkedő grafikus vezérlővel, az integrált hangrendszer leváltására ugyanakkor jó eséllyel nem lesz szükség, az SD11G5 ugyanis a külön kártyákon forgalmazott, 7.1 csatornás Creative SoundBlaster Live! 24 bit hangvezérlőjét tartalmazza, mely vélhetőleg bőven megfelel az átlagfelhasználó igényeinek. A gép egyébiránt nem is tartalmaz hagyományos PCI bővítőhelyet, a PCIe x16 csatlakozó mellé már csak egy PCIe x1 és egy Mini PCI csatoló fért el.

A két SATA és két Ultra-ATA háttértárolóval kiegészíthető XPC barebone mindezek mellett egy Broadcom 5789-es típusjelzésű Gigabit Ethernet vezérlőt, illetve egy VIA VT6307-es FireWire kontrollert kapott. A gépre szokás szerint csatlakozók egész garmadája került; az előlapon és a hátlapon összesen négy USB 2.0 kapu, két FireWire csatoló, D-sub, S-Video és DVI kimenet, optikai rendszerű S/PDIF ki- és bemenetek, analóg hangkimenetek és bemenetek, illetve PS/2 csatlakozók találhatók.

A Shuttle XPC SD11G5 hamarosan a boltokba kerülhet, átszámítva körülbelül 131 000 forintos javasolt fogyasztói áron.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés