Hirdetés

Átlátszó és tükröző OLED kijelzőkkel lépett színre a Samsung

A Samsung bemutatta a vállalat első átlátszó és tükröződő OLED technológiára épülő Full HD kijelzőit. Ezeket nem a hagyományos televíziók ellenfeleinek szánják, a cél sokkal inkább az, hogy olyan területekre is eljuttassák a megjelenítő eszközeiket, ahol eddig ezek még nem vetették meg lábukat.

Samsung átlátszó OLED kijelző
Samsung átlátszó OLED kijelző (forrás: Techpowerup) [+]

Az átlátszó képernyő például használható a konyhában a hűtőszekrények ajtajaiként, amelyen így különféle információk jelenhetnek meg a benn található élelmiszerekkel kapcsolatban. De természetesen lehet használni akár a gardróbban is, vagy boltokban, esetleg egy étteremben arra, hogy magán az asztalon mutassák be a kínálatot. Ezen kívül természetesen a marketingkommunikációban is új utakat nyithat egy ilyen megoldás, hiszen reklámok újfajta megjelenítését biztosítja. Illetve nem szabad megfeledkezni a járműiparról, ugyanis például a műszerfalon nagyon jól beválhat egy átlátszó kijelző. Hasonlóan a tükröződő rokonához, ezt is kiegészítették az Intel Real Sense technológiával, amely egy 3D kamera segítségével vizsgálja a környezetet, és annak változásaitól függően módosítja a megjelenő tartalmat. Ha például úgy programozzák, akkor lehetővé teszi, hogy az előtte megjelenő felhasználók a kézmozdulatokkal irányítsák az eszközt, aktiváljanak különféle funkciókat, videókat csaljanak elő rá.

Samsung tükröződő OLED kijelző
Samsung tükröződő OLED kijelző (forrás: Engadget) [+]

A tükröződő kijelző a hasonló feladatot ellátó LCD modellekhez képest számos előnyt kínál. Például nincs szüksége háttérvilágításra, és kontrasztaránya lényegesen nagyobb, akár a 100 000:1 értéket is elérheti, a válaszideje viszont jóval alacsonyabb, a színmegjelenítés pedig pontosabb. Az egyelőre még nem világos, hogy mikor és milyen áron lehet majd megvásárolni e modelleket, azonban az szinte biztos, hogy az első időszakban csak exkluzív környezetben, prémium kategóriás termékeket forgalmazó boltokban, elit éttermekben vagy luxusszállodákban lehet majd ezekbe belefutni.

Előzmények

Hirdetés