Samsung notebook blog: 3200x1800 képpont felbontás 13,3"-en

Míg a tableteknél és okostelefonoknál nem csak a teljesítmény, méret és tömeg szentháromság terén, hanem a kijelzők fejlesztésében is vérre menő harc dúl, addig a notebookkijelzők és PC-s megjelenítők terén pangás tapasztalható. Noha utóbbin a WQHD felbontás megjelenése lendített egy hangyányit, de a notebookoknál hiába voltak erre irányuló próbálkozások (például Apple MacBook Pro Retina kijelzővel), a rivális gyártók nem igazán vették a lapot, többnyire a Full HD volt a maximum, amire futotta.

Némi remény azt van, hogy végre a notebookoknál is továbblépjünk a HD-nek hívott 1366x768 pixelről. A Google ChromeBook Pixel és a Toshiba KIRAbook is mérföldkőnek számít e tekintetben, illetve az Acer háza tájáról is voltak pletykák nagyobb felbontású kijelzőkkel kapcsolatban. Nemrég a japán Sharp és a másik meghatározó koreai panelgyártó, az LG oldaláról is hallani arról, hogy nagyobb pixelsűrűségű kijelzőkön dolgoznak. Ezek után nem csoda, hogy a Samsung sem akar kimaradni a buliból.

A kanadai Display Week alkalmával a gyártó bemutatta saját fejlesztésű 13,3"-es, 3200x1800 képpontos kijelzőjének működő prototípusát. A WQXGA+ panel 276 ppi-s pixelsűrűsége figyelemre méltó, hiszen ezen a téren az összes említett gép kijelzőjénél előrébb jár, sőt a Sharp nemrég bejelentett Igzo paneljei is csak 14 és 15,6 colon kínálnak ugyanekkora felbontást. Ezek alapján tehát kijelenthető, hogy méretkategóriájában rekordgyanús fejlesztéssel állunk szemben. Az már csak hab a tortán, hogy a Samsung szerint az új fejlesztésű harminc százalékkal kevesebb energiát igényel, mint az aktuálisan kínált, hasonló méretű LCD kijelzők.

Az persze más kérdés, hogy van-e értelme ilyen mértékben növelni a felbontást, hiszen egy ilyen drasztikus lépés már annak a bizonyos lónak a túloldalát is jelenti egyben. Ráadásul ennyi pixel meghajtása sem egyszerű feladat a grafikus vezérlő számára, már amennyiben túl akarunk lépni az egyszerű 2D-s alkalmazásokon és jóval nagyobb számítási kapacitást igénylő játékokat szeretnénk futtatni. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy egyik napról a másikra nem fogunk tömegesen ilyen nagy felbontású kijelzővel szerelt notebookokkal találkozni. De amennyiben mégis így lenne, ez még nem zárja ki, hogy az 1366x768 és a 3200x1800 képpont között nem lesz egészséges átmenet.

Zárásul megjegyeznénk, hogy nem csak a notebookok terén brillírozott a gyártó az esemény alkalmával, hanem a tabletek kijelzőit sem hanyagolja el: frissen demózott 10,1"-es, 2560x1600-as felbontású megjelenítőjük 299 ppi pixelsűrűségnek örvend.

Azóta történt

Előzmények