A Samsung beveti az FD-SOI-t a 28 nm-es node-on

A Samsung bejelentette, hogy licencelik az STMicroelectronics FD-SOI struktúráját a 28 nm-es gyártástechnológiájukhoz. A SOI (szilícium a szigetelőkön) természetesen nem ismeretlen a vállalat és az iparág számára, hiszen több cég évek óta épít a technológiára, de leginkább a kevésbé hatékony PD (Partially Depleted) megvalósításra. Ennek előnyei mellett van egy nagy hátránya, mégpedig a lebegőtest effektus, amikor a félvezető és a szigetelő között töltés keletkezik, és erre a dizájn kialakításánál ügyelni kell, de a csíkszélesség csökkenésével ez egyre nehezebb. Az jobbnak tekinthető FD (Fully Depleted) opció ettől a problémától mentes, viszont a megfelelő gyártástechnológia kialakítása nagyságrendekkel nehezebb.

Hirdetés

A Samsung számára a koncepció ott válik érdekessé, hogy bérgyártóként olyan megoldásokat szeretnének a piac számára kínálni, amelyek érdekelhetik a potenciális ügyfeleket. Emellett az STMicroelectronics technológiáját a GlobalFoundries is licenceli, ami megkönnyíti a partnerek helyzetét, ha az arab bérgyártó mellett a Samsungnál is szeretnének lapkát gyártani 28 nm-es FD-SOI gyártástechnológián. Utóbbi lényeges lehet a viselhető eszközök piaca szempontjából, hiszen ez a rendszer pont azt teszi lehetővé, hogy az adott lapka a kívánt órajelet alacsony feszültségen érje el, vagyis az adott processzormag hatékonyabbá válik a fogyasztás és a teljesítmény szempontjából.

A 28 nm-es FD-SOI egy alternatív irány is lehet a partnerek számára, hiszen a 20 nm-es node-oknál lényegesebb előrelépést kínál és olcsóbb is, tehát elképzelhető, hogy bizonyos cégek inkább erre az ösvényre lépnek rá, majd innen idővel – a 20 nm kihagyásával – 14 nm-re lehet ugrani. Mindemellett a gyártástechnológia kialakítása ugyan nehezebb, ám a 28 nm-es FD-SOI-ra egyszerűbb lapkát tervezni, ami szintén egy olyan költségcsökkentési tényező, melyet pár cég nem fog figyelmen kívül hagyni.

A Samsung a STMicroelectronics fejlesztésére épülő 28 nm-es FD-SOI node-ot a következő év elején állítja szolgálatba. Ekkor kezdődhet a tömegtermelés a vállalat modernebb gyáraiban. A Samsung számol azzal, hogy a 28 nm-es gyártástechnológiák még évekig maradnak, mivel az újabb node-ok nem jelentenek komoly előrelépést, miközben az átállás költsége igen magas. Ennek megfelelően a legtöbb új generációs lapka esetélben teljesen reális a 28 nm-es csíkszélesség további használata, ameddig a dizájn optimalizálásával jobb lapkákat lehet tervezni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés