Samsung 860 Evo – jön az új széria

Direkt vagy sem, de rövid időre élesítette a Samsung a pár hónapja már felbukkant, de hivatalosan még be nem jelentett 860 Evo SSD sorozat adatlapjait, ami pedig egyszer felkerült a netre, azt nagyon nehéz eltávolítani onnan, így jelen állás szerint már a hivatalos bejelentés előtt tudni lehet, hogy a koreai cég mivel készül a legfontosabb, középkategóriás SSD-k piacára.


[+]

Az új meghajtócsalád az oldal tanulsága szerint mindenre lő, ami csak mozog, készül ugyanis sztenderd (7 mm vastag) 2,5”-es, mSATA és M.2-2280-as méretű kivitelben is – sajnos kizárólag 6 Gbps-os SATA csatolófelülettel. A kapacitások a 2,5”-es és mSATA méretű változatoknál 250 GB-ról indulnak, és az előbbi esetben ezt 500 GB-os, illetve 1, 2, valamint 4 TB-os modellek követik, míg az utóbbinál 500 GB és 1 TB választható még. Az M.2-2280-as széria 500 GB-tal nyit, és 1, illetve 2 TB-os változatokkal zár.

A meghajtók belső felépítéséről egyelőre annyi derült ki, hogy a legújabb, 10 nm-es osztályú gyártástechnológiával készült, 64 rétegű V-NAND flash lapkák adja az adattárolás alapját, és modernizált vezérlő tartozik hozzájuk. Ennek egyik új funkciója lesz a továbbfejlesztett TurboWrite, amelynél már a felhasználó állíthatja be, hogy a V-NAND mekkora része szolgáljon SLC gyorsítótárként – ennek tartománya állítólag 12-72 GB között lesz szabályozható a Samsung Magician szoftverből. A sok újdonság egyik hasznos eredménye, hogy az új V-NAND lapkák állítólag nyolcszor tartósabbak a 850 Evoban használtaknál, vagyis a terhelhetőség jelentősen nőtt, eléri a 2400 TBW-t, a Samsung pedig ezt 5 éves garanciával fejeli meg.

Adatátvitelnél az interfész jelentette szűk keresztmetszetnek köszönhetően 550 MB/sec olvasási és 520 MB/sec írási sebességre számíthatunk szekvenciális elérés esetén, míg 4K-s véletlenszerű olvasási műveletek során 97 000 IOPS, írásnál pedig 88 000 IOPS a Samsung által megadott csúcs.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés