Saját dedikált grafikus vezérlőt tervez a Zhaoxin

Ettől persze nem érdemes sokat várni, hiszen eléggé elavult gyártástechnológián készül, de első lépésnek megteszi.

Még a 2017-es esztendő végén írtunk arról, hogy a Zhaoxin, azaz a VIA és a shanghaji helyi hatóság vegyesvállalata az első x86/AMD64-es rendszerchipjét tervezi. A KX-5000 sorozat 2018-ban el is készült, de azóta már a KX-6000 sorozaton van a hangsúly, amely a modernebb gyártástechnológiának hála egy tényleges rendszerchip lett, így a teljesítménynövelés mellett az integráció is kiemelt szerepet kapott.

Természetesen a háttérben már zajlik az új generáció tervezése is, KX-7000 több szempontból is nagyot lép majd előre, mivel már DDR5 memóriákat, illetve PCI Express 4.0-t támogat, továbbá alaposabb áttervezést kap az architektúra, hogy 16 magig is skálázódjon. Ez a fejlesztés azonban még odébb van, addig is jön pár frissítés a jelenlegi alapokkal, de ezek nagyon fontos lépcsők lesznek.


(forrás: cnTechPost) [+]

Az egyik újítás egy kisebb fogyasztású SoC lesz, amely mindössze 15 wattos szintre nevez, így a kifejezetten vékony notebookokban is alkalmazható. A négy processzormagja, illetve a DirectX 12-t támogató IGP-je által valószínűleg nem lesz teljesítménybajnok, viszont ilyen fogyasztási szinten ez a Zhaoxin első reálisan használható rendszerchipje, tehát a piaci igények kiszolgálása szempontjából kritikus fejlesztés.

A komolyabb teljesítménykategóriát célozza egy 16-magos processzor, amely elvileg nyolc DDR4-es memóriacsatornával, illetve 128 darab PCI Express 3.0-s sávval készül. Ez a fenti dia szerint két lapkát jelent, és egybe tokozva, vagy két külön tokozással, kétutas rendszerként lehet hozzáférhető. Az új processzorok a TSMC 16 nm-es node-ján készülnek, pont ahogy a KX-6000 sorozat is.

Az igazán érdekes lépés, hogy a Zhaoxin egy dedikált GPU-t is tervez. A cég a VIA által birtokolja az S3 szabadalmait, az IGP-it erre építi, de ezek nem valami komoly teljesítményű megoldások. Emiatt készül egy 70 wattos fogyasztási osztályt célzó GPU, ami ugyan a TSMC 28 nm-es eljárását használja majd, de valószínűleg egy nulladik generációs fejlesztésről van szó, aminek nem az a fő célja, hogy gyorsan letarolja a piacot, hanem inkább előkészíti a terepet egy későbbi nagy belépésre, amit egy jóval modernebb lapkával tervezhet a cég. Ilyen szempontból okos dolog olcsó gyártástechnológiát használni, hiszen lapka ezen is működni fog, ami a fejlesztők, rendszerrel való ismerkedése szempontjából már megfelelő alap.

Ezek az újítások elvileg egy éven belül bemutatkozhatnak, később pedig jöhetnek a nagyobb előrelépést biztosító újratervezett dizájnok.

Előzmények

Hirdetés