Saját grafikus vezérlőt tervez a MediaTek?

A MediaTek az androidos eszközparkon belül az egyik legnagyobb cégnek számít, hiszen számtalan rendszerchipjük talál magának helyet a különböző okostelefonokban és tabletekben. Az idei MWC alkalmával viszont több híresztelés is felmerült, hogy a vállalat távolodna az eddig használt ARM és Imagination IGP-ktől, mivel túl lassúnak tartják az érintettek fejlődését.

Hirdetés

Van olyan pletyka, amely arról szólt, hogy az AMD feltehetően GCN architektúráját szeretnék licencelni, de friss információink szerint ez nem teljesen helytálló. Úgy tudjuk, hogy a MediaTek részben saját lábra szeretne állni, így nem licencben gondolkodtak, hanem kooperációs fejlesztésben.

A vállalat szimplán saját grafikus architektúrát akar, csak ehhez nincs meg a tapasztalatuk és a szaktudásuk, és itt jöhet képbe az AMD, mint GPU-k tervezésében jártas cég. Az erőforrásaikat összedobva egy új architektúra készülhet, tehát hagyományos értelemben tényleg nem lenne szó kész GPU IP-k licenceléséről, de nyilván a közös munkából mindkét cég profitálna, így a bevételen valamilyen formában meg fognak osztozni.

Azt is lehet sejteni, hogy a MediaTek problémája miből ered. A vállalat már a kezdetek óta a HSA platform egyik legnagyobb támogatója, de az AMD a hardverrel kapcsolatos munkálatokat mindenkinél nagyjából két-három évvel korábban kezdte. A HSA többi támogatója úgy gondolta, hogy a hardveres hátrányt 2015-ig le lehet dolgozni, de valójában túl bonyolult az integráció elmélyítésének eszközszintű alapja, így az érintettek eljutottak ugyan az egységes címtérig és virtuális memóriáig, illetve van olyan cég, amely a platformszintű atomi utasításokat is támogatja majd egy érkező architektúrával, de a CPU szintű preempció és QoS grafikus vezérlőn történő implementálása egyelőre többeknek is nagy falatnak tűnik.

A MediaTek talán érezhette korábban, hogy a HSA platform teljes támogatásának hardveres megvalósítása nem lesz egyszerű történet, így logikus lehetett szövetkezni egy HSA-t szintén támogató vállalattal. Nyilván az AMD is érhető választásnak tűnik, hiszen az iparágon belül egyedüliként implementálták az összes HSA direktívát, ideértve a problémákat okozó CPU szintű IGP-s preempciót és a QoS-t. A MediaTek minden bizonnyal ezt a tudást akarja egy saját GPU-architektúrába önteni, így kerülve előnybe a versenytársakkal szemben. Az AMD-nek ebben szintén meg lenne az üzlet, hiszen részesednének a MediaTek lehetséges sikereiből.

A kooperáció annál is inkább érdekes, mert a HSA platform 1.0-s specifikációja az év közepéig végleges lesz, és az ARM részéről is többször elhangzott, hogy a Google komolyan érdeklődik az implementálása iránt, hiszen olyan sok fragmentációval kapcsolatos gondjuk megoldódna vele az Android operációs rendszeren. A gyártók azonban lemaradtak a fejlesztésekkel, így kellene egy olyan cég, aki demonstrálhatná az új lehetőségeket. A MediaTek akár be is jelentkezhet valamelyik Nexus eszközbe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés