Régi tévé az utcára dobva - Ezt ne csináld!

Ez a fotó a Nyugati Pályaudvar alatt keresztben végigfutó alagút kijáratánál készült, ami egyébként sem egy kifejezetten elit környék, mindig sok az eldobált kommunális hulladék, de az elmúlt fél évtizedben iyesmit még ott sem nagyon lehetett látni. Csak bízni lehet abban, hogy ez nem valaminek a kezdete, mert ha az emberek elkezdik oda hurcolni az e-szemetet, abban nem lesz sok köszönet.


[+]

Az ilyen régi katódsugárcsöves tévék vagy monitorok a bennük lévő magas, idegméregnek számító ólomoxid tartalom miatt különösen veszélyesek, de lehet bennük szív- vagy májproblémákat okozó berillium, rákkeltő kadmium és higany is. Ezek az anyagok a mindennapi használat során egyébként nem okozhatnak problémát, ám ha a talajba, vízbe vagy levegőbe kerülnek, mert valaki szétveri a készülékházat, az alkatrészeket, vagy ha nedvesség és hőhatás éri őket, akkor már igen. Ha valaki meg akar szabadulni az ilyen eszközeitől, akkor azokat leadhatja a hulladék udvarokban, amelynek a listája itt található.


[+]

Ezen kívül minden olyan bolt, amely elektromos készülékeket árusít, köteles átvenni a régi berendezést, ha a vevő hasonló funkciójú terméket vesz. Sőt, egyre többen próbálják az ebben rejlő marketingerőt kihasználni, és vásárlás nélkül is visszaveszik a régi masinákat, és arra is akad példa, hogy valaki kedvezményt ad az árból az elavult eszköz leadását követően. Tehát van alternatíva, és egyébként is, nem csak azért nem kell a szemetet az utcán eldobálni, mert káros lehet az egészségre, hanem mert egyszerűen barbár dolog, és senkinek sincs kedve csüdig szennyben járni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés