Extrém teljesítményt biztosító módot kap a Raptor Lake-S

A jobb alaplapokon nem a PL2 fogyasztási szint lesz a maximum, simán túl lehet majd lépni azt, aminek lesz is haszna.

A Raptor Lake-S kódnevű fejlesztésről szinte mindent tudni, elvégre nyáron kiszivárgott a platform vázlata, de úgy néz ki, hogy vannak még meglepetések a tarsolyban, ugyanis az Alder Lake-S-sel kommunikált PL1 és PL2 fogyasztási paramétereken túl lesz még egy gyárilag elérhető, extrém teljesítményt kínáló mód is.

Hasonlót már kipróbált az Intel a Core i9-12900KS esetében, hiszen megengedték, hogy az alaplapgyártók opcionálisan felülírják a PL2 fogyasztási szintet, ám ez nem eredményezett nagy változást, mivel magát a processzort alapvetően a 241 wattos határra tervezték, és az extra fogyasztási keret csak kismértékben javított a teljesítményen.

A Raptor Lake-S esetében ez a koncepció alaposan ki lesz terjesztve. Egyrészt megmarad a PL1 és PL2 fogyasztási paraméter, ráadásul ezek az Alder Lake-S modellekhez viszonyítva nem sokat változnak. Ez persze fontos, mert az új processzoroknak működnie kell az aktuálisan elérhető, 600-as sorozatú alaplapokban, vagyis túl nagy mozgástere az itt eleve nincs a kékeknek, viszont az újabb, 700-as szériába tartozó deszkák esetében, a felsőházba szánt CPU-kra készül egy extrém teljesítményt biztosító mód, amivel egy extra fogyasztási paraméter is elérhető lesz  ezt aktiválva a legerősebb Core i9 modellek akár 350 wattos fogyasztási keretet kérhetnek maguknak.

Ennek egyébként a Core i9-12900KS-sel ellentétben valóban lesz értelme, ugyanis az alaplapgyártóktól megtudtuk, hogy akár 15 százaléknyi plusz performansz is nyerhető így, ugyanakkor fontos részlet, hogy ehhez már nagyon komoly hűtőrendszer kell, mert ebben a módban a maximális fogyasztás ténylegesen 350 watt környékére ugrik, amit nem könnyű hatékonyan elvezetni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés