Hirdetés

R420 Loki: készül az ATI új generációs VPU-ja

Miközben a világ felhasználói csak kapkodják jobbra-balra a fejüket a szinte havonta megjelenő új videokártyák és grafikus chipek láttán, már nyakunkon az új generáció.

Az ATI egyelőre az R360 és az RV360 grafikus chipeket dobja majd piacra, ám már gőzerővel fejleszti (pontosabban lassan gyártja is) a "Loki" becenevű R420-ast, amely egy teljesen új architektúrára épül. A legfőbb újdonsága a PCI Express x16-szabvány támogatása lesz. Az AGP-slot tehát lassan, de fokozatosan eltűnik majd a számítógépekből. Van azonban egy probléma, ráadásul megoldása jó nagy falat. A neve: Intel.

Igen, a világ legnagyobb processzorgyártója ugyanis nem kapkod, 2004 második negyedévénél előbb nem dobja piacra a Grantsdale chipsetet, így tehát nem nagyon lesz alaplap, ami kínálna PCI Express x16-sínt. Az ATI az R420 bemutatkozását már 2004 első negyedévére tervezi, ám valamit ki kell találniuk most a kanadaiaknak. A megoldás minden valószínűség szerint egy AGP-PCI Express átalakító bridge, átalakító vagy közös, esetleg egymás melletti slot lesz. Az R420 egyébként támogatni fogja a 3.0-ás verziójú Pixel- és Vertex-Shader egységeket és GDDR3 RAM-okkal lesz ellátva. A grafikus chip és a DDR-memóriák órajeléről viszont még nincsenek információk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés