Hirdetés

Ütni fog a Qualcomm Snapdragon 805 SoC IGP-je

A Qualcomm egy új csúcslapkával készül a 2014-es esztendőre, mely több szempontból alapvető modernizálásnak tekinthető, de az IGP esetében inkább a tudásé volt a főszerep. A TSMC 28 nm-es HPM node-jára épülő SoC négy darab Krait 450-es processzormagot használ, melyről a cég még nem sok adatott közölt, de nyilván a korábbi Krait 400 továbbfejlesztése lesz. A 2,5 GHz-es órajel, illetve a két darab 64 bites memóriacsatorna jól hangzik, utóbbihoz ráadásul magas effektív órajelen működő memória is kapcsolható POP tokozással, így a 25,6 GB/s-os memória-sávszélesség elérése sem lehetetlen.

Az APQ8084-es jelzésű SoC természetesen tartalmaz integrált IEEE 802.11ac Wi-Fi modult, emellett a multimédiás célra kialakított fixfunkciós egységek is megvannak. Ezek között van 4K-s videók kódolására és dekódolására fenntartott blokk, illetve a dekódolás szintjén a HEVC formátum is támogatott 4K-s felbontás erejéig. Megújult az ISP (képfeldolgozó processzor) is, ami 1 gigapixel/másodperces tempóra is képes. A Qualcomm a Snapdragon 805-öt elsősorban a tabletekbe ajánlja, mivel információink szerint a fogyasztása 6 watt körül tetőzik. Az órajelek csökkentésével élve persze lehet némi energiát spórolni, de így is maximum a csúcstelefonok jöhetnek szóba.

A legnagyobb előrelépés azonban az IGP szempontjából történt, ami új architektúrára épül, és az Adreno 420-as jelzést viseli. A sebesség szempontjából nagyjából 40%-os gyorsulás várható az Adreno 330-hoz képes, de a fejlesztők elsősorban a tudásra gyúrtak rá. Sajnos túl sok adat ezúttal sincs, de sikerült kiderítenünk, hogy a tervezett 500 MHz-es órajelen 4 gigapixel/másodperc lesz a pixel kitöltési sebessége, a számítási teljesítményt azonban nem tudtuk meg. Viszont az új alapoknak hála a támogatás túllépett az OpenGL ES 3.0-n és a Renderscripten, így például az OpenCL 1.2 (Full Profile) kezelése is megoldható. Mindezek mellett a Qualcomm ezt a rendszert a Windows RT-t figyelembe véve tervezte. Abba nem mennénk bele, hogy ez mennyire érte meg, de az IGP lehetővé teszi a tesszellálást, illetve támogatja a DirectX 11.2-es API-t a DirectCompute 5.0-val egyetemben.

Az Adreno 420-ról megtudtuk még, hogy a tervezésnél már nem a grafika, hanem az általános számítási feladatokban mutatott hatékonyság volt a fő szempont, ami nyilván nem meglepő irány a Qualcomm részéről, hiszen a cég a HSA alapítvány egyik oszlopos tagja. Érdekes még az az információ is, hogy a beépített eDP interfész 4K-s kijelzőket is képes meghajtani, aminek sok értelmét egy tabletben vagy okostelefonban egyelőre nem látjuk, de papíron mindenképp jól mutat.

A Qualcomm Snapdragon 805-ös rendszerchipre a következő év folyamán érkeznek majd mobil eszközök.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés