M.2 foglalatba hoz 5G-s modemeket a Qualcomm

Ezzel könnyen "5G-síthetők" az egyedileg tervezett notebookok.

A Qualcomm az 5G Summit rendezvényén számos 5G-s fejlesztésről rántotta le a leplet, de ezek jó része továbbfejlesztés, ami persze az 5G terjedésének szakaszában érthető és elvárható is. A cég azonban bemutatott egy olyan megoldást, amely egy jelentős problémára reflektál, és az OEM-ek általa könnyebben tervezhetnek 5G-s rendszereket.

Hirdetés

A vezeték nélküli kapcsolatra képes notebookoknál igen nagy gondot jelent, hogy az egyedi dizájnokat az OEM-eknek komoly hitelesítési procedúrának kell alávetni. Egyszerűen az adott modemmel szerelt rendszerek esetében meg kell egyezni az egyes országok bizonyos szolgáltatóival, ami részben persze üzleti lépés, de azt a célt is szolgálja, hogy a kiadott termék a különböző országokon belül kiépített hálózattal biztosan jól működjön. Ez a gyártóknak olyannyira nagy teher, hogy az Intel a MediaTekkel, míg az AMD a Qualcommal szövetkezik annak érdekében, hogy biztosítsanak a partnereknek egy referenciadizájnt, amely előre hitelesítve van, így sokkal könnyebbé válik a készülő termékek tesztelése az adott szolgáltatókon keresztül.

A gyártói összefogás előnye nyilvánvaló, de hátrányt is jelent, mert kevésbé lesz szabad a tervezés a notebookgyártók számára, hiszen igazodniuk kell egy megadott referenciához. Erre a problémára a Qualcomm most bevet egy általános 5G-s referenciadizájnt, amelyet maguk természetesen teszteltek a világ fontos hálózataival, és mindezt a partnerek számára egy M.2-es kártyán biztosítják.


[+]

A referenciadizájnon a vállalat, eltérő sebességet biztosító Snapdragon X62 vagy X65 jelzésű modeme lelhető fel a kompatibilis mmWave és RF modulok társaságában. Ezzel a notebookgyártóknak annyi dolguk van, hogy elhelyezzék az adott rendszer M.2 foglalatában, majd kiépítsék hozzá a megfelelő antennákat. Az implementálás tehát annyira egyszerű, mint az 5G-re tervezet referenciaplatformokon, csak éppen a notebookdizájn egyedi is lehet.

A Qualcomm az M.2-es 5G modulokat már szállítja a partnereinek. Azt azért meg kell említeni, hogy az 5G ilyen módon beépítve nagyobb helyet igényel a notebookon belül, de sokszor ez belefér, ha a hitelesítéssel csak minimálisan kell foglalkozni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés