QNAP blog: CCTV központ a NAS-on

Adattároláson túl sok egyéb funkció ellátására is képesek a QNAP NAS-ok, például biztonsági kamerarendszer kezelésére.

Az, hogy a QNAP által gyártott NAS-ok rugalmas operációs rendszerüknek köszönhetően nem pusztán fájlok tárolására képesek, hanem sok minden egyébre is, nem újdonság. Most ezen plusz funkciók közül egy ritkábban használt, de kifejezetten érdekes szolgáltatást mutatunk be: egy biztonsági kamerákat kezelő központot.

Nagyobb épületekből, közintézményekből mindenkinek ismerősök lehetnek a biztonsági kamerák, melyek az utóbbi időben már egyre inkább részét képezik az otthoni riasztó- és okosotthonos rendszereknek is. Ez nagy mértékben köszönhető az olcsó, adott esetben akkumulátorral, napelemmel (is) működő internetes vagy IP kameráknak, melyekkel nagyon egyszerű egy ilyen rendszert kiépíteni – az egyetlen komponens, ami hiányozni szokott, az egy központi felület, melyen keresztül a telepített eszközöket kezelni tudjuk, az általuk látottakat rögzíthetjük, visszanézhetjük.

QNAP
QNAP (forrás: www.qnap.com) [+]

A hagyományos zárt láncú, de drága CCTV rendszereknél ezt egy külön hardver biztosítja, míg a mai, elsősorban otthoni felhasználókat célzó gyártók, mint mondjuk a Reolink, pedig rendszerint szoftvereket kínál ehhez, melyek PC-n és/vagy okostelefonon kínálnak ilyen funkciókat. Ezekkel az a gond, hogy a folyamatos monitorozást nehéz központilag menedzselni, ezt vagy ki kell szervezni a kameráknak (már ha tudnak ilyet), vagy le kell mondani róla. Ha viszont rendelkezünk egy viszonylag modern QNAP NAS-sal, akkor az amúgy is általában 0-24-ben üzemelő adattárolóra is bízhatjuk a feladatot. Ennek egyik előnye, hogy megoldható a folyamatos rögzítés is, például úgy, hogy az elmúlt 3 nap eseményei bármikor visszanézhetőek legyenek.

A QNAP ezekre a célokra három szoftvert is kínál – a Surveillance Stationt, a QVR Prót és a QVR Elite-et. Az első a legrégebbi megoldás, melyet 1 GB RAM-mal rendelkező NAS-okon is használhatunk, de csak alapszintű funkciókat kínál. A QVR Pro újabb, viszont ez legalább 4 GB RAM-ot és x86-os platformot igényel, valamint minimum QTS 4.3.3-as operációs rendszert – ezért cserébe viszont többet is tud, például mozgásérzékelést is – a Surveillance Station esetében ez csak akkor áll rendelkezésre, ha a kamera maga rendelkezik ilyen opcióval. A Surveillance Station ingyen két kamera kezelését teszi lehetővé, további kamerák csatlakoztatásáért fizetnünk kell.


[+]

Bár a QVR Pro fizetős megoldás, ez nyolc kameráig ingyen használható – ekkora mennyiség egy átlagos otthonhoz bőven elegendő lesz; ha mégis többre lenne szükség, akkor csatornánként kell licencet vásárolni, 69 dollárért. A QVR Elite a QVR Pro „testvére”, mely ARM-on és 1 GB RAM-on is elfut, feltehető QuTS Hero alá is, viszont előfizetéses rendszerű: ingyen két kamerát tudunk kezelni vele, de akár 192 darabbal is boldogul, viszont ilyenkor plusz csatornánként havi 2 dollárba (vagy évi 20, esetleg három évre 50 dollárba) kerül használata. A szoftverhez plusz funkciókat is vehetünk – például ilyen a QVR Human, amivel megszámolható egy adott területen belül az emberek száma. Ez egy lakásban persze nem túl érdekes, de mutatja, hogy a QVR Elite szolgáltatási köre miként bővíthető akár külsőleg fejlesztett modulokkal is a QNAP API-n keresztül.

Összefoglalva tehát a lehetőségeket, otthoni használatra, legfeljebb két kameráig a QVR Elite ajánlható, két kamera felett pedig – amennyiben NAS-unk kompatibilis vele – a QVR Pro a megfelelő választás. A Surveillance Station felett gyakorlatilag már eljárt az idő, csak nagyon régi platformokon érdemes foglalkozni vele.


[+]

Visszatérve a három ismertetett rendszerre, megemlítenénk még, hogy azokon a NAS-okon, amelyek HDMI kivezetéssel is rendelkeznek, megoldható, hogy egy csatlakoztatott monitoron folyamatosan megjelenjen a kezelt kamerák képe – pont úgy, ahogy az a klasszikus CCTV rendszereknél is működik. Persze ez ismét olyan jellegű felhasználás, amit nem feltétlenül igényel egy otthoni környezet, de a lehetőség adott.


[+]

Akár az Elite, akár a Pro változat mellett tesszük le voksunkat, üzembe helyezésük és használatuk rendkívül hasonló. Beszerezni az App Centerből lehet őket, értelemszerűen a Megfigyelés kategóriában találhatóak. A telepítésük viszonylag hosszú folyamat, ráadásul az első indításuk is több időt vesz igénybe, míg ellenőrzik a hardveres és egyéb feltételek meglétét.

Ha ez megvan, akkor a beállítás már a QVR Pro, illetve Elite saját kezelőfelületén történik, melyet a NAS-on már meglévő, rendszergazdai jogokkal rendelkező felhasználóként belépve érhetünk el. Ezen keresztül – jobbára automatizálva – létre kell hoznunk egy tárhelyet, ahová a biztonsági rendszer különböző adatai kerülnek. A kamerák hozzáadása szintén működhet automatikusan, de IP cím/port/user/pass információk birtokában kézzel fel is gyorsítható.


[+]

Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a rendszer működésének konfigurálása – itt egyrészt felhasználókat definiálhatunk, akik megnézhetik a felvételeket, kezelhetik a kamerákat (jogosultságoktól függően), szabályokat hozhatunk létre idő- és eseményalapon, és így tovább. Mindez a QNAP többi szoftveréről ismerős felületen történik, minimális hozzáértéssel már könnyen elvégezhető módon. Nagyobb épületekben digitális térképet is készíthetünk a kamerák elhelyezkedéséről, így könnyű beazonosítani, hogy a látottak pontosan hol is történtek a létesítményen belül.


[+]

Természetesen a kész felvételek megtekintésére és letöltésére is van lehetőség, de folyamatos, adott idő után felülíródó rögzítés is konfigurálható. A szolgáltatást mi egy Reolink C2 Pro kamerával teszteltük, ezt gond nélkül integrálta mind az Elite, mind a Pro változat, és nemcsak a képek megtekintésére volt lehetőségünk, de a PTZ kezelésére is.


[+]

A NAS-ra történő bejelentkezés helyett távolból többféle módon is hozzáférhetünk a kamerákhoz, kapunk windowsos/mac-es/ubuntus klienst és mobilalkalmazásokat is Androidra, illetve iOS-re.


A képekre kattintva galéria nyílik meg további képernyőfotókkal [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények