QNAP blog: a myQNAPCloud szolgáltatásról, ami több mint dinamikus DNS

Van egy átfogó szolgáltatás, ami nagyban megkönnyíti a NAS és a rajta tárolt állományok elérését, a megosztott szolgáltatások használatát.

Talán nem kell sokaknak magyarázni a dinamikus DNS fogalmát és jelentőségét, de röviden, leegyszerűsítve mindenképp ejtenénk róla pár szót. Az efféle szolgáltatásnak egy otthoni felhasználó szemszögéből akkor van jelentősége, ha otthoni hálózatunkat (legyen az egy PC, egy NAS vagy akár a router felülete) hálózaton kívülről, tehát távolról akarjuk elérni. Mivel az interneten lógó gépeket az IP címek azonosítják, ezért az elérés domainnév hiányában csak az IP-vel lehetséges. Igen ám, de ki akar/tud megjegyezni egy hosszú számsort? Ráadásul nehezíti a dolgot, hogy az otthoni internetcsomagokhoz nem jár fix IP cím, így hiába tudjuk az IP-t, ha az időközben megváltozott, az elérés lehetetlenné válik.

Ennek kiküszöbölésére jó eszköz a dinamikus DNS, röviden DDNS szolgáltatás, ami egyrészt a weboldalak címéhez hasonló, könnyen megjegyezhető címet ad, másrészt a háttérben elvégzi az ehhez a névhez tartozó IP cím összekötését és annak frissítését. Így lényegében érdektelenné válik, milyen IP-n is csüng az adott, elérni kívánt gép, a választott "domainnevet" (ami az általunk választott azonosítóból és a DDNS szolgáltató által használt név párosából áll) bepötyögve elérhetjük a gépet. DDNS létrehozására számos mód van, az interneten rákeresve több ingyenes szolgáltatót találhatunk. Az ingyenességért cserébe kaphatunk az átirányításnál reklámokat, korlátozott a támogatás, a rendelkezésre állás sem 100%-os és még sorolhatnánk.

A QNAP NAS tulajdonsoknak viszont nem kell törniük a fejüket, hogyan érjék el a hálózati adattárat távolról: a myQNAPcloud szolgáltatásba való regisztrációval kapnak egy reklámmentes, dinamikus DNS szolgáltatást, sok más szolgáltatással egyetemben.


[+]

A regisztráció során ki kell választanunk a nevet, ami végeredményben úgy fog kinézni, hogy "választottnév.myqnapcloud.com", ezen keresztül érhetjük el a böngészőben, FTP kliensben stb. QNAP NAS-unkat.


[+]

Ehhez még annyit kell tenni, hogy a QTS admin felületén, a myQNAPcloud alkalmazáson belül a My DDNS részben meg kell adni ezt kiválasztott nevet. Ha ez megtörtént, akkor számos lehetőséghez jutunk.

 

Ha mindent jól csináltunk, akkor a myQNAPcloud felületen meg kell jelennie a NAS-nak
Ha mindent jól csináltunk, akkor a myQNAPcloud felületen meg kell jelennie a NAS-nak [+]

Sikeres párosítás esetén jön képbe a CloudLink szolgáltatás, azaz a többi menüpont. Ehhez az kell, hogy a saját eszközök menüpont alatt bejelentkezzünk a NAS-ra, melyhez a QTS-ben beállított felhasználónév/jelszó párost kell használunk.


[+]

Sikeres bejelentkezést követően szabad a pálya, hogy elérjük a NAS-on található állományokat, amelyek közé újakat tölthetünk fel a saját gépünkről, törölhetünk, és ha olyanok (multimédiás fájlok), akkor közvetlenül lejátszhatóak. Különösen hasznos funkció ez, ha olyan helyről szeretnénk a tároló tartalmát elérni, ahol korlátozott internet-hozzáférés van, így például nem tudunk FTP-n kapcsolódni. Ezenfelül elérhető a megosztás funkció is, egy gombnyomással elérhetővé tehetünk egy fájlt valamelyik közösségi oldalon, vagy linket kérhetünk, amit e-mailben vagy kimásolva más úton is megoszthatunk ismerőseinkkel. Lényegében ez a tudás megegyezik azzal, mint amit mondjuk egy Google vagy Microsoft nyújt a saját platformján, mi viszont a privát felhőnket használjuk ez esetben.

Állománymegosztás, ahogy mi szeretnénk... Állománymegosztás, ahogy mi szeretnénk... Állománymegosztás, ahogy mi szeretnénk...
Állománymegosztás, ahogy mi szeretnénk [+]

Nem csak állományokat, de szolgáltatásokat is megoszthatunk másokkal, sőt lehetőség van arra is, hogy az ismerősök NAS-ának megosztott szolgáltatásait is használjuk, ha van hozzáférésünk (felhasználónév/jelszó páros).

Ismerős NAS-on megosztott szolgáltatások elérési lehetősége is biztosított
Ismerős NAS-on megosztott szolgáltatások elérési lehetősége is biztosított [+]

A CloudLink emellett segíti a felhasználókat abban, hogy hozzáférjenek közvetlenül az egyes szolgáltatásokhoz (Musci Station, Photo Station stb.), melyek egyébként külön porton érhetőek el.


[+]

Többek között ez a szolgáltatás segít abban is, hogy az okostelefonokra, tabletekre telepített QNAP (Qfile, Qvideo, Qmusic stb.) alkalmazások is automatikusan csatlakozzanak a kiszolgálóhoz mindenféle bonyolult konfiguráció nélkül, mivel felismeri, hogy helyi vagy távoli címet használjon a csatlakozás során.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények