Hirdetés

Pokoli torony

Hirdetés

A Cooler Master a közelgő Computexen számos újdonságot készül bemutatni. High-tech házai közül a mellékelt fotókon látható CM Stacker már szerepelt ugyan a CeBIT-en is, ám most új funkciókkal kényezteti a benne lakó hardvereket.

A torony támogatja az ATX, az E-ATX és a (még meg sem született) BTX szabványt, a nagy fogyasztású komponensek kedvéért pedig alul egy második tápegység számára is biztosítottak helyet. Az 584 x 227 x 536 mm méretű ház 1 mm vastag acéllemezből készült, de az alaplap tálcája alumíniumötvözet. A tervezők a vibrációk kiküszöbölésére is gondot fordítottak. Az előlap mögött akár három darab 12 cm átmérőjű ventilátor is elhelyezhető, hacsak nem akarjuk a külső 5,25"-os rekeszeket telezsúfolni - erre bőven van lehetőségünk, hiszen 11 rack áll a meghajtók, panelek és egyéb perifériák rendelkezésére. Érdekesség, hogy a bekapcsoló- és a reset-gombot, a szokásos ledeket, a mikrofoncsatlakozót, a vonali kimenetet, egy FireWire-aljzatot, továbbá hat USB 2.0-csatlakozót tartalmazó panel az előlap tetszőleges részére áthelyezhető.

A CM Stacker a hűtés legkülönfélébb variációit kínálja. Az egyre nagyobb és ráadásul üzem közben is változó teljesítményű procik igencsak megterhelik az őket árammal ellátó alkatrészeket, így nem csoda, ha a Cooler Master különös figyelmet szentel az alaplap hűtésének is. Ennek az igyekezetnek első látásra kissé furcsa gyümölcse a(z opcionális) Cross Flow Fan (STF-B01-E1) névre keresztelt megoldás, amely az alaplap elülső élével párhuzamosan 30 cm hosszan helyezkedik el, és azokon a pontokon is igyekszik átmozgatni a levegőt, ahová a processzor hűtőjének légárama már nem jut el (és most tényleg tekintsünk el a fent említett három 12 cm-es turbina, valamint a hátlapra szerelhető és a tápegység(ek)ben helyet foglaló ventik enyhe fuvallatától). Aki nem akar a ventilátor-kombinatorikába belezavarodni, annak itt egy kis segítség a ház adatlapjáról: összesen nyolc szélkeltő kaphat helyet a toronyban.

Ahogyan egy ilyen háztól elvárható, a komponensek szerszám nélkül illeszthetők a rekeszekbe, ám lehetőség van csavarral való rögzítésükre is. Végezetül álljon itt egy példa az invenciózusabb felhasználásra:


Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés