Hirdetés

A pletykák szerint az Intel törölte a Meteor Lake-S kódnevű fejlesztését

Az általunk megkérdezett gyártók szerint azonban sosem létezett olyan modell, aminek a törléséről manapság hallani.

Az elmúlt napokban az egyik vezető pletyka az volt a Twitteren, illetve a médiában, hogy az Intel törölte a Meteor Lake-S kódnevű fejlesztést, azaz papíron az asztali Meteor Lake sorozatot, ugyanakkor nagyon furcsa volt már maga az információ is, mivel több helyen olyan magkonfiguráció jelent meg, ami sosem került említésre az útitervekben. Itt konkrétan a 8 P-magot és 16 E-magot tartalmazó rendszerről van szó, ami a pletykákban él, de a gyártóknak leadott tervek szintjén mindig is maximum 6 P-magról és 16 E-magról lehetett hallani. Utóbbi konfigurációt már az elmúlt év decemberében megemlítettük.

Hirdetés

A fentiek miatt érdeklődtünk a gyártóknál, hogy mi a helyzet a fejlesztés kapcsán, és megtudtuk, hogy lényegi változás nincs a korábbiakhoz viszonyítva. A Meteor Lake továbbra is egy mobil fókuszú fejlesztés, ezért is jön az asztali piacra a Raptor Lake Refresh, vagyis a mostani platform frissítése. Megmaradt azonban az a terv, hogy a Meteor Lake az asztali szegmensen belül is megjelenik, de ennek a célja továbbra sem a teljesítménycentrikus réteg igényeinek lefedése, hanem sokkal inkább azokat a potenciális vásárlókat célozzák vele, akik jó teljesítmény/fogyasztást arányt szeretnének, mivel ezt a Raptor Lake nem képes biztosítani.

A pletykák egy részében felmerül egy olyan dizájn is, amely a Meteor Lake koncepciójától eltérően nem bontaná chipletekre a CPU, valamint a SOC és az IO lapkát, hanem ezek egy chipbe kerülnének. Erről is kérdeztük a gyártókat, és senki sem tud róla, hogy valaha is létezett volna ilyen fejlesztés. Nem is lenne logikus az ötlet, mert a Meteor Lake lényege konkrétan az, hogy a nem jól skálázódó áramkörök ne készüljenek nagyon modern gyártástechnológián.

Nehéz utánamenni, hogy az asztali piacra szánt Meteor Lake-S törléséről honnan erednek a pletykák, de ha valaha át is futott ez a gondolat az Intel vezetőinek a fejében, az egyelőre nem látszik a legfrissebb útitervekben, és a cég partnerei sem tudnak róla. Továbbra is az a terv, hogy az asztali piac teljesítménycentrikus területeire a Raptor Lake frissítése jön, később pedig a Meteor Lake is be fog futni oda, ahol a hatékonyság is számít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés