Az IGP-re fókuszálnak a készülő Intel processzorok

A processzormagokat tartalmazó lapka leghamarabb a Lunar Lake-ben hoz nagyobb előrelépést a Raptor Lake-hez viszonyítva.

Az Intel még az ősz folyamán mutatta be a hibrid irányának második nagyobb fejlesztését, amely Raptor Lake kódnéven ismert, és már egy tesztet is készítettünk az egyes modellekről. Valószínűleg senki sem lepődik meg rajta, hogy az asztali termékflotta hamarosan kiegészül, illetve érkeznek a mobil variánsok a különböző teljesítménykategóriába. Ezekre 2023-ban lehet számítani, ami szerencsére itt van a nyakunkon, tehát olyan sokat már nem kell várni.

A nagyobb kérdés, hogy mi lesz később? Nos, a Raptor Lake-et a Meteor Lake követi majd, amiről egyre több információt kapnak a partnerek. Annyi már korábban kiderült, hogy milyen gyártástechnológiákon készül a fejlesztés, és ebből már látható, hogy vérbeli chiplet dizájnról van szó. Leginkább két lapka érdekes, konkrétan a CPU és a GPU chiplet.

A CPU esetében az egyik érdekes fejlemény, hogy a magok számában visszalépés történik a Raptor Lake-hez viszonyítva. Megmarad ugyan a 16 darab E-mag, de 8-ról 6-ra csökken a P-magok száma. Ennek az oka, hogy az Intel által alkalmazott chiplet dizájn esetében a Foveros technológia erőteljesen behatárolja az alkalmazható chipletek kiterjedését, így 8 darab P-mag csak akkor fért volna bele, ha E-magból csak 8-at építenek be. Ez még nem is egy elvetendő gondolat, de a Meteor Lake elsődlegesen mobil fókuszú fejlesztés, és emiatt valószínűleg az Intel hasznosabbnak tartja az E-magokat.

Komoly fejlesztést kap azonban az rendszer IGP-je, amely 64 feldolgozót kínál, de ez a szám önmagában csalóka, mert nem pont ugyanolyan felépítésű részegységekről van szó, mint amilyeneket például a Raptor Lake IGP-je használ. Tehát a teljesítmény tekintetében jelentős előrelépésre lehet majd számítani.

A Meteor Lake elsőként a mobil piacra érkezik meg, majd később lesz belőle asztali kivitel is az új, LGA1851-es foglalathoz. A megjelenés a mobil verzió esetében a következő évben várható, viszont az asztali kiadásra inkább 2024-ben érdemes számítani. Lényeges azonban kiemelni, hogy a Raptor Lake asztali verziójával párhuzamosan fog futni az új platform, mivel a Meteor Lake kínál majd nagy grafikus teljesítményt, míg a Raptor Lake inkább a processzorrész tekintetében számít erősnek, tehát a két platform egy darabig kiegészíti majd egymást a piacon.

Ez az összedolgozás az Arrow Lake érkezésével szűnik meg, amely a Meteor Lake-hez hasonló dizájnt használ, az alapok szinte megegyeznek, viszont az egyes chipletek le lesznek cserélve, gondolva itt a CPU és a GPU chipletre. Előbbi már az Intel 20A nevű 5 nm-es eljárásán fog készülni, ami lehetővé teszi, hogy a P-magok száma újra nyolc legyen, méghozzá anélkül, hogy csökkenteni kellene az E-magok mennyiségét. Ezzel a Raptor Lake jövő ősszel érkező asztali frissítése le is váltható, ráadásul az Arrow Lake ugyanabba az LGA1851-es foglalatba érkezik, amelyet a Meteor Lake vezet be.

Nagyobb változás éri azonban a GPU chipletet, amely egészen 320 feldolgozóig skálázódik, bár az egyes modelleken kisebb verziók lehetnek. Itt is elmondható, hogy ez a szám önmagában nem jelent még semmit, mert a feldolgozóegységek felépítése nem ismert, de az előrelépés ismét jelentős lesz.

Az Arrow Lake a jelenlegi tervek szerint az asztali piacon kezd, méghozzá a 2024-es esztendő őszén, majd ezt követik a mobil variánsok.

Szó van még egy Lunar Lake kódnevű fejlesztésről is, ami az Arrow Lake után érkezik, valamikor 2025-ben, leginkább ennek is a vége felé. Erről most még nagyon keveset lehet tudni, de annyit igen, hogy nincs belőle tervben asztali kiadás, csak mobil.

Erőteljes pletykaként kezelendő adat, hogy elvileg a készül az új processzorarchitektúra is, amit egy ismeretlen kódnevű dizájnban vetnek majd be nagyjából 2026-ban, de legkésőbb 2027-ben. Erről az a hír járja, hogy nem kergeti majd az abszolút teljesítményt, mint a mostani Cove fejlesztések, de nem is lesz annyira spórolós, mint a Mont konstrukciók, sokkal inkább egy arany középutat képviselne a teljesítmény és a fogyasztás szempontjából.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés