Hirdetés

Igen érdekes koncepció a PEZY-SC jelzésű processzor

Az elmúlt héten számoltunk be a green500.org friss listájáról, amely az energiahatékony szuperszámítógépeket rendszerezi. Túl nagy meglepetésre nem kellett számítani, ugyanis csak az volt a kérdés, hogy épül-e az AMD FirePro S9150 jelzésű gyorsítóra szuperszámítógép az év végére, hiszen az a rendszer az első helyet biztosan kisajátítaná.

Az L-CSC jelzésű nagyvas helye tehát nem forgott veszélyben, viszont a második helyre a Suiren került, amelyről kiderült, hogy PEZY Computing által tervezett gyorsítókkal van felszerelve. Utóbbi cég mindössze 16 mérnököt foglalkoztat, és az új PEZY-SC jelzésű processzoruk gyakorlatilag az élmezőnybe lőtte a Suiren nevű szuperszámítógépet az energiahatékonyság szempontjából.

A PEZY-SC mindössze 60 wattot fogyaszt és 733 MHz-es órajelen üzemel. A PCI Express 3.0-s csatolóba helyezhető rendszer speciálisan a szuperszámítógép igényeihez lett tervezve. Többek között nyolc darab 64 bites, azaz összesen 512 bites memóriavezérlője van, amely DDR3 és DDR4 memóriákat egyaránt kezel. Aktívan készül egy Wide I/O interfésszel rendelkező megoldás is, amely két darab 2048 bites interfészt fog használni.


(forrás: mynavi.jp) [+]

A PEZY-SC vezérléséért két darab ARM926-os processzormag felel, belül azonban az igazi munkavégzésért egy speciális struktúrájú rendszer felel. A PEZY-SC négy nagyobb blokkra van felosztva, amelyek a prefektúra névre hallgatnak. Ennek alapja egy 2 MB-os L3 adatgyorsítótár és egy 128 kB-os utasítás-gyorsítótár, amelyet az egy prefektúrán belüli, 16 darab úgynevezett város érhet el. Mindegyik város rendelkezik egy 64 kB-os L2 adatgyorsítótárral és egy 32 kB-os utasítás-gyorsítótárral, valamint egy speciális végrehajtóval és négy darab úgynevezett faluval. A falukon belül található négy darab feldolgozó, amelyek két blokkba vannak rendezve, így két-két feldolgozóhoz tartozik egy-egy 2 kB-os L1 adatgyorsítótár.

A nyolc hardveres szálat futtató feldolgozókon belül két fixpontos és két lebegőpontos végrehajtó található. Ezek dupla pontosság mellett összedolgoznak, így az elméleti számítási teljesítmény ebben a módban a felére esik. A PEZY-SC esetében tehát az elméleti számítási teljesítmény szimpla pontosság esetén 3 TFLOPS, míg dupla pontosság mellett 1,5 TFLOPS. A memóriakonfiguráció változhat, de a jelenlegi modell esetében 64 GB-os DDR3-as fedélzeti tár található a lapkák mellett.

A PEZY-SC jelzésű lapka a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiájával készül, a kiterjedése pedig 411,6 mm². A lapkából egyébként négy darab fűzhető össze úgy, hogy egy PCI Express 3.0-s csatolóba beleilleszthető legyen. Ezzel egy gyorsítókártya 6 TFLOPS-os elméleti számítási teljesítményre képes dupla pontosság mellett.

A PEZY Computing egyébként máris készül a PEZY-SC2 jelzésű lapkával, amely már kétszer vagy esetleg négyszer több feldolgozóval rendelkezik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés