Önmagában is üzemképes lesz a PEZY-SC2 gyorsító

A PEZY Computing PEZY-SC jelzésű gyorsítójáról már írtunk az előző évben. Az ígéretes koncepció a gyakorlatban is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mivel nyáron letarolta a zöld szuperszámítógépek piacát.

Hirdetés

A második generációs fejlesztés is készül, amelyről eddig annyit lehetett tudni, hogy kétszer vagy esetleg négyszer több feldolgozóval rendelkezik, mint az előd. Új hír azonban, hogy a PEZY Computing a PEZY-SC2-t már nem csak szimpla gyorsítónak tervezi, hanem komplett, önmagában is üzemképes rendszernek.

A Shoubu, a világ legzöldett szuperszámítógépe PEZY-SC gyorsítókkal felszerelve
A Shoubu, a világ legzöldett szuperszámítógépe PEZY-SC gyorsítókkal felszerelve

Annak érdekében, hogy ez megvalósuljon a vállalat licencelte a MIPS64 utasításarchitektúrát az Imaginationtől. Információink szerint a legújabb MIPS64 Release 6 utasításarchitektúráról van szó, de arról nincs adat, hogy a PEZY Computing egy konkrét fizikai dizájnt is kért-e mellé, vagy maguk tervezik meg a felhasznált processzormagot.

A fenti kérdésektől függetlenül a PEZY-SC2 a MIPS64-es magokkal kiegészítve már nem kér a működéshez host processzort, noha ez a lehetőség továbbra is megmarad, így az új fejlesztés hagyományos gyorsítóként is bevethető marad.

A változásra elsődlegesen azért volt szükség, mert a gyorsítók és a host processzorok közötti jellemzően szabványos összeköttetés nem fejlődik olyan mértékben, mint maguk a gyorsítók, így ha ma nem is, de pár éven belül a komolyabb teljesítményű gyorsítókat mindenképpen a processzorral közös lapkába kell integrálni egy egyedi, rendkívül nagy sebességű összeköttetéssel megspékelve. Az ehhez szükséges alapok megépítését pedig érdemes ma elkezdeni.

A PEZY Computing a PEZY-SC2-vel szeretne több olyan szuperszámítógépbe bekerülni, ahol az energiatakarékosság kritikus fontosságú és erre minden esélyük megvan.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés