Optikai technológiák felé nézelődik a PCI-SIG

A PCI Express lassan eléri a rézalapú interfész határait, így szükség van az alternatívára.

A PCI Express fejlesztéséért és szabványosításáért felelős PCI-SIG bejelentette, hogy létrehoztak egy új, PCIe Optical Workgroup munkacsoportot, amely a PCI Express optikai interfészeken keresztüli használatát tenné majd lehetővé. Ennek rövidebb távon nincs nagy jelentősége, de hosszabb távon fontos lesz, ugyanis a rézalapú interfész számos nehezen kezelhető korláttal rendelkezik, és ehhez lassan közelítenek is a PCI Express új verziói, vagyis szükség van egy olyan irányra, amivel a későbbi fejlődést is biztosítani lehet.

Az optikai technológia egy logikus lépés is, mert már a hálózati infrastruktúrákban látható előnyöket kínál, biztosítva a nagyobb távolságok áthidalását, illetve a jobb adatátviteli sebességet. A PCI-SIG célja egy olyan optikai szabvány kidolgozása, amely az elérhető technológiákat felhasználva leírja a PCI Express működését egy fényalapú interfészen.

A hogyan egyelőre még kérdőjeles, de egy optikai interfészre építő PCI Express a legnagyobb változás lenne a szabvány történelmében, mivel alapjaiban újulna meg a rendszer, ami a csatoló szempontjából is módosítást hozhat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés