Máris elkészült a PCI Express 6.0-s szabvány

A PCI Express 5.0 még ki sem hült, de a PCI-SIG véglegesítette az utód specifikációját.

A PCI-SIG bejelentette, hogy elkészült a PCI Express 6.0 végleges specifikációja, amelyet gyorsan elért a szervezet, meglepően hamar utódot adva az igazán még használatba sem vett PCI Express 5.0-nak.

Az új szabvány emellett igen sokat javult, mivel már nem NRZ (non-return zero), hanem PAM4 (négyszintű pulse-amplitude modulation) móddal működik, ami soros csatornára levetítve több információ mozgatását teszi lehetővé, méghozzá azonos időtartam alatt. Maga a PAM4 persze egyáltalán nem újdonság iparági szinten, korábban is bevetették már nagy teljesítményű hálózati összeköttetésekhez, vagyis a PCI-SIG egy kipróbált rendszert alkalmazott, aminek a nagyobb teljesítmény mellett további mellékhatása a FEC (forward error correction) és a CRC (Cyclic Redundancy Checking) bevezetése. Ezek az NRZ-nél sérülékenyebbnek számító PAM4 bitszintű hibáit korrigálják, elvégre fontos, hogy a PCI Express buszon közlekedő adatcsomagok pontosan érkezzenek meg a célhardverhez.


[+]

A PCI Express 6.0 módosítja a korábbi kódolási sémát is, amiért a FLIT (FLow control unIT) felel majd, és ez logikai szinten fixméretű csomagokká alakítja a továbbítani kívánt adatot. Erre tulajdonképpen azért volt szükség, hogy a PAM4-hez elengedhetetlen FEM eljárás működése optimális legyen.

A fentiek által a PCI Express 6.0-val elérhető sávonkénti adatátviteli teljesítmény megduplázódik, miközben a változások a késleltetés csak elhanyagolható mértékben nő. Ez eddig csupa előnyös tényező, de mindennek azért van egy nagy hátránya, ami majd az árban fog megmutatkozni. A PAM4-re való áttérés eleve drágítja a gyártást, de a visszafelé kompatibilitás miatt meg kell felelni a korábbi NRZ-nek is, vagyis a PCI Express interfészt gyakorlatilag kétszer kell majd implementálni az érintetteknek. Mindez persze különösebb technikai nehézséget nem fog okozni a mérnököknek, de a gyártási költségek szintjén drágulásra kell számítani.

A véglegesítés mellett ugyan hivatalos adat még nincs róla, de nagyjából a 2023-as esztendő környékén érkezhetnek majd az első PCI Express 6.0-s hardverek. Szokás szerint a szerverpiacon fog elsőként végbemenni a váltás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés