Hirdetés

PC-platformok üzleti ügyfeleknek - az AMD-től is

Az AMD idén júniusban elemzők számára tartott rendezvényén a prezentációkban több helyen felbukkantak a jövőbeni platformok jellemzőit bemutató diák. A szót – akkor úgy tűnt – elsősorban tágabb értelemben használták az előadók, vagyis a majdani processzorok, illetve az azokat kiszolgáló chipsetek együttesét, az általuk elérhető technológiák, funkciók összességét jelölték vele, noha megjelent már a „CSIP menedzselt platform” kifejezés is.

Minthogy az AMD nem fejleszt alaplapi vezérlőket, és ez középtávon nem is fog változni, nem tud olyan platformokat kínálni, mint az Intel, ahol a processzor és a lapkakészlet, mobil számítógépeknél pedig még a Wi-Fi adapter is egy kézből érkezik. Az AMD is felismerte ugyanakkor, hogy az „inteli” értelemben vett platformoknak van egy nagy előnyük: különösen vállalati felhasználók részesítik előnyben az uniformizált megoldásokat, amikor esetenként igen nagy PC-flottájuk legalább részben azonos komponensekre épül. A magyarázat egyszerű: a felhasználók részéről sok idő, ezáltal pénz spórolható meg a telepítési, karbantartási munka során, míg az eladók részéről egyszerűbbé, koncentráltabbá, így potenciálisan jobbá válhat a terméktámogatás.

A sunnyvale-i cég a platform hiányzó elemeit közvetlen partnerei termékeivel pótolja, így már most szeptembertől elindulhat a Commercial Stable Image Platform (CSIP) nevű program, amely az Intel Business Platform Programjának (korábban: Stable Image Platform Program) támaszt versenyt – írja tajvani gyártókra hivatkozva a DigiTimes.

Az asztali gépek piacán a Socket 939-es Athlon 64 processzorok, valamint PCI Express interfésszel bíró SiS (761GX), NVIDIA és VIA chipsetek képezik a platform alapját, míg a notebookoknál a platform a Turion 64 mobil processzorra épít, és 802.11a/b/g vezeték nélküli hálózati vezérlővel egészül ki, mely ismereteink szerint a Broadcom, esetleg az Atheros keze alól kerülhet ki.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés