Hirdetés

Marad az A-Sync és az NVIDIA G-Sync – döntéskényszerben a vásárlók

Az idei év a monitorok szempontjából a dinamikusan változó frissítési frekvenciáról fog szólni. Az NVIDIA a saját, G-Sync nevű megoldását még 2013 végén mutatta be, amelyre az elmúlt év második felében meg is érkeztek az első monitorok. Erre a technológiára kínál most a VESA szabványos opciót Adaptive-Sync, vagy rövidebb nevén A-Sync jelzéssel, amely először az elmúlt év elején mutatkozott be, és a rá épülő első kijelzők február és május között válnak elérhetővé.

Világosan látszik, hogy idén ez lesz a legfőbb marketingfegyver a monitorgyártók számára, hiszen arra számítanak az érintettek, hogy sok játékos fog majd új kijelzőt vásárolni azért, hogy hozzáférjenek a dinamikusan változó frissítési frekvenciához. Ugyanakkor aki azt remélte, hogy a VESA szabványa által majd letisztul a piac, nagyot fog csalódni. Bár a VESA-tagok folyamatosan győzködték az NVIDIA-t, hogy támogassa a szabványt, erre rövid időn belül nincs esély. Ennek az oka, hogy az NVIDIA szándékosan olyan kimeneteket szerel, illetve szereltet a partnereivel a kártyáikra, amivel az Adaptive-Sync nem használható, tehát lényegében ha most meggondolnák magukat, akkor sem tudnának váltani. Persze ez elsődlegesen egy G-Sync-et helyzetbe hozó üzleti döntés volt, mivel az NVIDIA által használt DisplayPort 1.2 és az Adaptive-Sync használatához szükséges DisplayPort 1.2a jelzésű aljzatok között nincs árbeli különbség.

Hirdetés

A monitorgyártóktól megtudtuk, hogy a VESA letett arról, hogy meggyőzze az NVIDIA-t, így fokozott figyelemmel kell kijelzőt vásárolni, ugyanis a GeForce kártyákkal G-Sync, míg a Radeon termékekkel Adaptive-Sync vagy FreeSync jelöléssel ellátott megoldást kell venni. Ha esetleg a felhasználó később gyártó szinten is VGA-t cserél, akkor ennek megfelelően monitort is cserélni kell.

A monitorgyártók között egyébként mindenki másképp vizsgálja az A-Sync és a G-Sync kérdését. Vannak olyan cégek, amelyek inkább támogatják mindkettőt, hiszen végső soron az igények kiszolgálása a cél, és a fentiek miatt mindkét megoldásnak lesz vásárlóbázisa. Ide tartozik a BenQ, a ViewSonic, a Philips és az ASUS.

Néhányan egyelőre csak a G-Sync támogatását látja fontosnak, de nagy esély van rá az Adaptive-Sync is bekerül pár monitorba, hiszen az újabb vezérlők ezt alapból elérhetővé teszik. Többek között az Acer és az AOC most a G-Sync technológiára koncentrál, de utóbbi cég kérdésünkre elmondta, hogy az Adaptive-Sync hosszabb távon kikerülhetetlen technika, hiszen ott van a friss vezérlőkben, tehát ha akarják, ha nem, ott lesz a támogatás számos új kijelzőjükben. Ez egyébként általános lesz, mivel a piac zöme a vezérlőket pár cégtől vásárolja, tehát idővel majdnem minden monitorban lesz az Adaptive-Sync, mivel ez a gyártás és a tervezés szempontjából nem jelent többletköltséget.

Pár cég egyelőre köti az ebet a karóhoz és nem hajlandók licencelni a G-Sync technológiát. Ebbe a csoportba tartozik az LG és a Samsung. Ez a két vállalat a piaci erőfölényét használja fel arra, hogy az NVIDIA-t jobb belátásra bírja. Végtére is a szegmens igen nagy részét fedik le, és korábban is azon a véleményen voltak, hogy egy kisebb cég akaratának semmilyen formában nem engednek.

Az LG és a Samsung egyébként a sztereó 3D kapcsán már csatázott az NVIDIA-val, és akkor sem adták be a derekukat. Ebből a harcból a dél-koreai óriások jöttek ki győztesen. A mostani helyzetben egy hasonló csatának nézünk elébe, csak éppen a dinamikusan változó frissítési frekvencia kapcsán. Az LG és a Samsung a korábbi győzelem után nagyon magabiztos, és az Adaptive-Sync helyett FreeSync jelöléssel látják majd el a kijelzőiket. Utóbbi csak az AMD grafikus megoldásainak dobozán lehet rajta, hiszen egy levédett névről van szó, tehát egy átlagos felhasználó ezt úgy fogja értelmezni, hogy az LG és a Samsung megoldásai csakis a Radeonokkal működnek. Ez jelenleg igaz is, de később esetleg megváltozhat, ugyanakkor a felhasználó számára már a párosítás megtörtént, így később is Radeont választhat az említett gyártók kijelzőihez. Az, hogy a dél-koreai óriások máris „büntető üzemmódba” kapcsoltak nem feltétlenül segíti elő, hogy az NVIDIA valaha is támogassa a szabványt.

Az LG és a Samsung mellett még a Nixeusm és a iiyama is az Adaptive-Sync kizárólagos támogatása mellett döntöttek, de az említett cégek a FreeSync jelölés mellé az Adaptive-Sync nevet is feltüntetik, ezzel invitálva az NVIDIA-t a szabvány támogatására.

Összegezve: sajnos jól láthatóan szétszakad a piac, és rövid időn belül nem lesz változás, így a dinamikusan változó frissítési frekvencia szempontjából meg kell fontolni, hogy a GeForce vagy a Radeon megoldását választja a felhasználó, mivel eszerint kell majd monitort vásárolni a közeljövőben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés