Olcsó Intel Itanium 2 verziók

2003 harmadik negyedévére az Intel több olyan lépést tervez, mely népszerűsíti 64 bites CPU platformját, melyet Itanium 2 néven ismerhetünk. Az AMD Opteron, mely az AMD 64 architektúrára épül, a viszonylag olcsó szerverekbe és munkaállomásokba készül, igen jó teljesítményt nyújtva. Úgy tűnik az Intel ezt nem kívánja ölbe tett kézzel nézni, s alternatívát akar nyújtani. Jelenleg erre az Itanium 2 nem alkalmas, hiszen meglehetősen drága, s leginkább a 4, illetve 8 utas rendszerekbe ajánlja őket gyártója. A helyzet hamarosan megváltozik, ugyanis az Intel bejelenti kétprocesszoros szerverekbe szánt Itanium 2 változatait, így a rájuk épülő szerverek ára már 4.500 dollártól indulhat.

Az új bejelentések várható időpontja a harmadik negyedév, s a termékcsalád törzse az 1.4 GHz-es, 0.13 mikronos Madison magos Itanium 2 processzor lesz, mely 1.5 MB L3 gyorsítótárat tartalmaz. Majd jön a Deerfield magos LV (Low Voltage) processzor is, melyet már speciálisan kétprocesszoros rendszerekhez terveznek. Ez a processzor 1.0 GHz-en ketyeg majd, s szintén 1.5 MB L3 gyorsítótárral rendelkezik.

Az 1.4 GHz-es Itanium 2 modell 1172, az 1.0 GHz-es LV modell 774 dollárba kerül. Ezen az úton haladva az IA64 architektúra lassacskán eléri azt az árszegmenst, melyben az Intelnek jelenleg egy szervermegoldása van a Xeon CPU képében. Ezek a processzorok azonban még az IA32 architektúrát használják, vagyis 32 bitesek. A hasonló ár miatt előbb-utóbb "valakinek mennie kell"... kérdés, hogy melyik megoldás lesz az.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés