GeForce GTX 465 lesz a GTX 460-ból?

Korábban már írtunk a GeForce GTX 460 Computexre tervezett bemutatásáról, ám az új információk szerint ez elmarad. Pánikra azonban semmi ok, mert GeForce GTX 465 néven valóban jön egy új versenyző, amiről egyre több információ lát napvilágot. A jelzés megváltoztatása vélhetőleg a stratégia része, és feltételezi, hogy hamarosan érkezik a GTX 475 és a 485 is, ami már a GF100 kódnevű lapka A4-es revíziójára épülhet. Az NVIDIA gyors tempója nem meglepő, hiszen a jelenlegi GeForce GTX 470 és 480 csak a felsőkategóriában versenyképes, amit az árazásnál is figyelembe kell venni. Ez egyáltalán nem jó a cég számára, mivel az előállításuk nagyon költséges, amit tovább ront a nem túl jó kihozatali arány. Tulajdonképpen az utóbbi probléma mellékterméke a GeForce GTX 465, ami a már legyártott, de a jelenlegi termékeken nem eladható GPU-kat fogja hasznosítani.

A nyár elején startoló kártyáról már szállingóznak a pletykák. Egyre biztosabb, hogy a GeForce GTX 465-ön lévő GF100 lapka 384 CUDA magot fog használni. Arról nem szólnak a hírek, hogy az elérhető 16 streaming multiprocesszorból a csonkításhoz szükséges négy modul hogyan lesz letiltva. Erősen valószínű, hogy egy teljes GPC blokktól kell majd búcsúzni, hiszen ez majdnem lefedi a méretes lapka negyedét. Ugyan a gyártási problémák ettől még nem szűnnek meg, de az eladható chipek száma jelentősen megnőhet.

A megcsonkított GF100
A megcsonkított GF100 [+]

A GeForce GTX 465-öt további csonkítás éri a 384 bites memóriavezérlő területén, ugyanis két darab 64 bites blokk letiltásával csak 256 bit széles busz marad, továbbá a ROP blokkok száma is visszaesik, így csak 32 darab blending egység marad a 48-ból. A másodlagos gyorsítótár mérete várhatóan nem változik, de így is közel 700 millió tranzisztort tiltanak le az NVIDIA mérnökei, ami elég magas szám a kihozatal drasztikus növeléséhez. Természetesen ezek az akciók a teljesítményre is negatív hatással lesznek. A termék várhatóan 600 MHz körüli mag- és 1215 MHz-es shaderórajel mellett üzemelhet, a GDDR5 szabványú memórialapkák pedig effektív 3,2 GHz-en ketyeghetnek. A fedélzeti memória kapacitása 1 GB lehet, de nem zárható egy esetleges 2 GB-os verzió sem.

Az új GeForce átlagos TDP fogyasztásáról 215 wattos adat szivárog, így a maximális energiaigény a 250 wattot is meghaladhatja. Bár a lapka jelentős része le van tiltva, a fogyasztás még sem mérséklődött az elvárható mértékben. Hasonló a gond az AMD Radeon HD 5830 esetében is, azzal a különbséggel, hogy a konkurens termék még többet is eszik, mint a teljesítményben felette álló Radeon HD 5850. Az egész probléma a TSMC 40 nm-es gyártósoraira vezethető vissza. Ugyan a tajvani bérgyártó a waferen található hibás területek számát jelentősen visszafogta, a legyártott chipek fogyasztása sajnos rendkívül tág határok között mozog. Ez a probléma a nagyméretű lapkákat hatványozottan érinti, de az AMD arányaiban nem túl kiterjedt, Cypress kódnevű GPU-ja is küzd a jelenséggel.

A hamarosan érkező Geforce GTX 465 teljesítményéről nagyon kevés az információ, de néhány kiszivárgott mérés alapján az AMD Radeon HD 5830-as modellje lehet az ellenfél. A termék ára várhatóan 250 dollár körül lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés