Az NVIDIA leleplezte a GeForce Experience szolgáltatást

Az NVIDIA hamarosan elindítja a GeForce Experience szolgáltatást, melyet a vállalat öt éve fejleszt, de csak most lesz tényleges eredménye. A rendszer alapvetően a felhasználóknak segít megtalálni a használt PC-nek megfelelő grafikai beállítást az adott játékban. Ehhez a vállalat egy adatközpontot és egy szuperszámítógépet használ, amelyen belül az adatok feldolgozásra kerülnek.

A GeForce Experience lényegében egy alkalmazás lesz, mely összegyűjti a PC hardver- és szoftverkomponenseiről az információt, majd mindezt elküldi az NVIDIA szerverére. Itt a megfelelő adatok birtokában a szuperszámítógép kikalkulálja, hogy az adott játéknak mi az optimális grafikai beállítás. Természetesen ez nagyon függ a PC képességeitől, illetve a játéktól, azaz szinte minden felhasználó egyedi beállításokat kap vissza, amit aztán az adott program alkalmaz is.

A GeForce Experience június 6-án indul, amikor is a szolgáltatás még csak béta állapotban lesz, és a felhasználók visszajelzései alapján alakul ki a rendszer végleges működése. Az NVIDIA szerint az egész szolgáltatásra azért van szükség, mert a cég saját belső kutatása alapján a vásárlóik 80%-a egyáltalán nem foglalkozik az adott játék grafikai beállításával. Egyszerűen a játékot úgy használják, ahogy az adott program beállítja az alapértelmezett paramétereket. A miértekre itt nehéz választ találni, de talán a tájékozódás hiánya lehet az indok, azaz a felhasználók egyszerűen nem tudják, hogy van lehetőség a PC-s játékokban a grafika minőségének paraméterezésére. Persze alapvető tájékozódás a GeForce Experience szolgáltatáshoz is szükséges, így kérdés, hogy eljut-e az érintettekhez a funkció használatának lehetősége.

Fontos megjegyezni, hogy a grafikai beállítások azért vannak, hogy a felhasználó egyéni szempontok alapján paraméterezhesse a játék kinézetét. Érdemes tehát kiemelni, hogy egy PC esetében több olyan grafikai szintet is lehet találni, amelyek megfelelő sebességet nyújtanak, ugyanakkor a grafika minősége szempontjából ezek eltérőek lehetnek. A GeForce Experience szolgáltatás során az NVIDIA csak egy beállításmintát kínál a játékosnak, amit a vállalat értékrendje szerint állított fel a rendszer. Ennek megfelelően elképzelhető, hogy egy eltérő beállításminta tetszetősebb eredményt kínál az adott felhasználó számára, de mindenkinek az igényét egységesen nem lehet kiszolgálni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés