Gondok vannak az új GeForce driverrel

A 320.18-as GeForce driver még májusban debütált, de számos felhasználó panaszkodik stabilitási gondokra a teljes 320-as driversorozatot érintően. Többen a TDR hiba néven elhíresült probléma visszatérését jelzik, de az biztos, hogy nem erről van szó, legalábbis a gondok forrása nem ide vezethető vissza, ugyanis a Windows 8, 7 és Vista operációs rendszerek Timeout Detection and Recovery funkciója arra való, hogy helyreállítsa az instabil rendszert valós fagyás nélkül. A WDDM felület összeomlását pedig igen sok probléma okozhatja, így a hibajelenség lényegében ezernyi különböző stabilitási gond mellett is ugyanaz.

Az NVIDIA arra kéri a felhasználókat, hogy ha problémákkal küzdenek a 320-as sorozatú driverekkel, akkor az alábbi oldalra látogassanak el, és töltsék ki a kérdőívet. A vállalat az alábbi topikban is várja a visszajelzéseket, és a legapróbb részletekig igénylik az adott konfiguráció leírását, így minden részegységről pontos adat szükséges, lehetőleg a BIOS verzióját is megemlítve. A grafikus kártyánál külön ki kell emelni, hogy az NVIDIA által ajánlott órajelen jár, vagy esetleg gyárilag, illetve manuálisan tuningolt megoldásról van szó. Utóbbi két esetben az NVIDIA a referencia-órajeleken is javasolja a kártya tesztelését. Végül arról a programról is kell adat, amiben éppen stabilitási probléma adódott, lehetőleg a grafikai beállítások pontos részletezésével, vagy esetleg egy kimentet képpel azokról.


Durva képi hibák a 320.18-as driverrel [+]

Az Egyesült Államokban élő felhasználók esetében az NVIDIA szívesen venné az adott VGA elpostázását, hogy direkten le tudják tesztelni. Természetesen minden költséget felvállal a cég, de csak azok a felhasználók küldjék el a terméket, akiknek a 320-as driversorozattal tapasztalt gondja a 314.22-es GeForce driverrel elmúlik. Végül a vállalat a munkaasztal megjelenítése közbeni, vagy a Firefox böngésző futtatása során előkerülő fagyásokat is szeretné feltérképezni, így ha bárkinek is előjött valami gond, akkor a cég szeretné elkérni a problémához kapcsolódó mini dump fájlt. Ezzel kapcsolatban az alábbi oldalon lehet információkat találni.

A 320.18-as driver használata elvileg nem jár kockázatokkal, legalábbis az NVIDIA még nem jelezte, hogy károsítaná a hardvert, de az alábbi topikban számos felhasználó számolt be arról, hogy az új meghajtó telepítése után a GeForce VGA életét vesztette, vagy valamilyen módon sérült, így már a régi driverrel is instabil, illetve hibásan jeleníti meg a képet. Ezek lehetnek ugyan véletlen egybeesések, hiszen viszonylag nagy felhasználóbázisról van szó, de talán nem éri meg kockáztatni a hardver épségét.

Az egyik halott GeForce utolsó óráinak hibajegyzéke
Az egyik halott GeForce utolsó óráinak hibajegyzéke [+]

Könnyen lehet, hogy a 320-as sorozatú eszközillesztők valóban nem károsak a hardverre, viszont a 314.22-es verzió esetében ez biztosan állítható, mivel erre panasz nem igazán érkezett. Éppen ezért a biztonság kedvéért érdemes megfontolni az előző GeForce driverre való visszaváltás lehetőségét. A tapasztalatokat viszont mindenképp érdemes megosztani az NVIDIA-val, mivel számukra most minden információ számít.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés