Hirdetés

Gyorsfrissítés jelent meg a GeForce kártyákhoz

Nem szokásunk béta driverekről beszámolni, de a 280-as szériába tartozó WHQL driverek körül nincs minden rendben, hiszen a fórumunk hasábjain belül is nyílt egy topik, ahol az érintett felhasználók megosztják a stabilitási gondokkal kapcsolatos tapasztalataikat. A hiba nem minden terméken fordul elő, így nem tudni, hogy pontosan mitől függ, vagy hogyan lehet konkrétan előidézni. Az NVIDIA nemrég számos kereskedelmi forgalomban kapható kártyát rendelt be tesztelésre, illetve az érintett felhasználókat is megkérték, hogy ha tudják mellőzni a nem jól működő terméket, akkor küldjék be a vállalat Santa Clara-i központjába.

A probléma alapvetően egy WDDM felületen belül bekövetkező összeomlást jelent, amit a Windows 7 és Vista operációs rendszerek Timeout Detection and Recovery funkciója többnyire helyreállít valós fagyás nélkül. Ilyenkor jelenik meg általában egy üzenet a tálca felett, miszerint a képernyőillesztő nem válaszolt, és utána helyreállt. Ez egyrészt jelzi, hogy a Timeout Detection and Recovery szolgáltatás milyen jól működik, hiszen e nélkül konkrétan teljes lefagyás következne be, de ettől függetlenül a jelenség zavaró lehet. Sajnos nincs konkrétum azzal kapcsolatban, hogy mi okozza a bajt, de az NVIDIA a 280-as driverekkel bevezetett egy viszonylag agresszív órajelvezérlési metódust, mely alkalmazkodik az új böngészőkben bevezetett GPU-s gyorsítással kapcsolatos igényekhez, így a GeForce termékekkel felvértezett masinák összességében kevesebbet fogyaszthatnak aktív böngészés közben.

Valószínűleg az új rutinok az NVIDIA tesztkártyáin nem okoztak gondot, így a vállalat sikeresnek hitte az implementációt, de a kereskedelmi forgalomba került termékek esetében nem biztos, hogy az adott gyártó betartja a minőségre vonatkozó ajánlásokat, és ez gond lehet olyan változások mellett, mely nagyon igénybe veszi a hardvert. A 285-ös WHQL driverben az NVIDIA már változtatott a órajelvezérlésen, de nem hozta meg a várt hatást, és most itt a 285.79-es béta driver, ami az információink szerint szintén kapott módosításokat, de egyelőre a vállalat még nem nyilatkozik ebben az ügyben, hiszen túl kevés idő volt a tesztelésre, így biztosat még nem lehet tudni. Mindenesetre az új driver letölthető, így ki lehet próbálni, hogy mennyit javult, és esetlegesen vissza lehet jelezni az NVIDIA számára, ami hasznos lehet a hiba teljes felszámolásában.


[+]

A Battlefield 3 esetében szintén volt némi gond. A DirectX 10-es kártyákkal képhibák jelentkeztek, míg több terméken esetlegesen apróbb mikroakadások voltak érzékelhetőek. Az új béta meghajtó e szempontok alapján már megfelelően fog viselkedni. A hibákat egyébként alapvetően a játék okozta azzal, hogy az utolsó pillanatban változott a végső verzió programkódja, és korábbi driverekbe épített optimalizációk már nem működtek hatékonyan. Hasonló mikroakadással küzdött az AMD is, de a legújabb elérhető alkalmazásprofil, valamint a 10.10-es WHQL driver kombinációja ezt javítja. Fontos megjegyezni, hogy a mikroakadás jelen helyzetben nem csak a VGA-n múlik, ugyanis a Frostbite 2.0-s motor elég erős átviteli terhelést eredményez egy logikai processzoron, így nem igazán kedveli a Hyper-Threading technológiát. A játék fejlesztői tudnak a gondról és dolgoznak egy javításon, de addig is megoldás lehet, ha a felhasználó a BIOS-ban letiltja a Hyper-Threadinget, így megszüntethető a processzor oldaláról esetlegesen jelentkező mikroakadás is. Négy valós maggal operáló Hyper-Threadinges processzor mellett még enyhe gyorsulásra is van kilátás.

Az új béta driver szintén megszünteti a Windows Media Center esetében előforduló fekete képernyőt, így mostantól ezt a lejátszót is problémák nélkül lehet használni videózásra. A driver Windows 7 és Vista operációs rendszerre tölthető le 32 és 64 bites verzióban. A mobil GeForce-ok most külön 32 és 64 bites csomagot kaptak. Amennyiben a stabilitással kapcsolatos problémák nem szűnnek meg az új meghajtótól, úgy érdemes visszatérni a 258.96-os driverre, vagy újabb GeForce-ok esetén a 275.33-asra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés