Növelheti az akkumulátoros üzemidőt egy új Windows-javítás

Először tavaly júliusban ismerte el a Microsoft azt a Windows XP operációs rendszerek második szervizcsomagjában jelen lévő szoftverhibát, mely a noteszgépek akkumulátoros üzemidejét rövidítheti meg, az érintett notebookok akkumulátora így legtöbbször képtelen a gyári specifikációkban közölt értékeknek megfelelő ideig árammal ellátni a számítógépet. A problémát a notebook USB 2.0 portjainak hibás kezelése okozza, a tegnapelőtt kiadott javítás az ezeket vezérlő eszközmeghajtót cseréli le, a korábban közölt ideiglenes módszer helyett véglegesen kiküszöbölve a bosszantó jelenséget.

Hirdetés

A notebook-akkumulátorok idő előtti lemerülésének problémája Windows XP SP2 operációs rendszerek használata közben az év elején került újra reflektorfénybe, amikor a Tom's Hardware Guide szakportál az Intel legújabb, a korábbinál energiatakarékosabb működést ígérő Core Duo mobilprocesszorát vizsgálva felfedezte, hogy az új processzorral ellátott noteszgépek némelyike korántsem teljesít olyan jól akkumulátoros üzemidő tekintetében, mint kellene. A hasonló profilú AnandTech oldalon később egy elemző cikk jelent meg a témában, melynek során fény derült rá, hogy csakugyan létező problémáról van szó, ám a hiba nemcsak a Core Duo CPU-t tartalmazó notebookoknál jelentkezik, hanem a korábbi, Pentium M processzorral ellátott példányoknál is (arról azóta sem érkezett információ, hogy az AMD mobil processzoraira épülő notebookok érintettek-e).

Az új Microsoft-hibajavítás megszünteti ezt a problémát, tehát a processzor akkor is átkapcsolhat az úgynevezett „C-szintű” energiatakarékos ACPI állapotok valamelyikébe, ha a számítógéphez valamilyen (éppen inaktív) USB 2.0 periféria csatlakozik (például beépített webkamera). A Microsoft mindazonáltal felhívja a figyelmet rá, hogy a kiadott javítás nem minden esetben megoldás az ismert problémára, bizonyos USB hubok ugyanis téves jeleket küldhetnek a vezérlőnek arról, hogy aktív eszköz csatlakozik-e hozzájuk, illetve egyes USB eszközök (például külső hangvezérlők) működésükből fakadóan akadályozzák meg a fejlettebb energiatakarékos funkciók bekapcsolódását.

A Windows XP második szervizcsomagjához kiadott javítás letölthető a Microsoft terméktámogatási oldaláról, ugyanitt elolvasható (angolul) a probléma részletes ismertetése is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés