Előkerült az íráshoz, rajzoláshoz tervezett E Ink kijelzős NoteSlate "tablet"

A Noteslate az ipar egyik nagy reménysége volt még hosszú évekkel ezelőtt. A masina először 2011 februárjában bukkant fel, és igen ígéretesnek bizonyult, hiszen a fejlesztők fűt-fát ígérgettek, mindezt 100 dolláros áron, ahogyan erről részletesen beszámoltunk akkoriban két hírünkben is (1, 2). Érdekessége dióhéjban, hogy a népszerű e-könyv-olvasókhoz hasonló, de A4-es lap méretét megközelítő méretű 13"-es E Ink kijelzővel készült volna, és járt volna hozzá egy stylus,így hagyományos olvasó módja mellett jegyzetelésre, vázlatrajzolásra is kiváló lett volna, és még a MP3-lejátszási képességet is kilátásba helyezték.


[+]

A fentiekből viszont nem lett semmi. A digitális jegyzetfüzet érkezését az akkori év végére ígérték, és minden köddé vált egy "coming soon" (hamarosan...) felirat kíséretében a weboldalon. Nos, ez a visszatérés mindennek nevezhető, csak éppen gyorsnak nem, mivel 2015 közepén újból felbukkant a termék Noteslate Shiro névvel, de konkrétumok híján csak kevesen haraptak rá újból a csalira. Ám nagyon úgy tűnik, most tényleg lesz valami a termékből, ugyanis most már a specifikáció is nyilvános, valamint előrendeléseket is felvesznek februári és márciusi szállítással. Persze az ár ma már nem 99, hanem sokkal inkább 199 dollár.


[+]

Nem csak az ár, hanem maga a termék sem teljesen ugyanaz ma már, bár a koncepció alapjai nem változtak. A külső  kétségkívül hasonlít valamelyest a sok évvel ezelőtti eszközre, de ma már szó sincs 13"-es képátlóról, helyette a strapabíró magnézium házba a sokkal könnyebben kezelhető 6,8"-es, 16 szürkeárnyalatos, megvilágítással ellátott E Ink Pearl HD kijelzőt építették , aminek felbontása 1080x1440 képpont lesz. Természetesen az íráshoz, rajzoláshoz szükséges nyomásérzékeny stylus is jár a géphez (persze ujjunkat is használhatjuk jobb híján), és a korábbi gépből átemelték az energiatakarékos 1 bites megjelenítési módot is.

A 126 x 175 x 10 milliméteres és 240 gramm tömegű gépben az 1 GHz-es Freescale SoloLite processzor végzi a számításokat, amihez 8 GB fedélzeti tárat párosítottak, de ez 32 GB-os SD-vel bővíthető. A vezetékes és vezeték nélküli részlegről sem feledkeztek meg, előbbit az USB, utóbbit pedig IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi és Bluetooth vezérlő testesíti meg.


[+]

Az akku kapacitását nem árulták el, de 3 hetes üzemidőt ígérnek. Az operációs rendszer, a Noteslate OS házon belül készül, de állítólag nem lesz hiány alkalmazásokból, amelyek java rész (köztük a játékok is) a kézírásra támaszkodnak, illetve a népszerű közösségi szolgáltatásokhoz is aktívan tud majd kapcsolódni a megosztások révén.

Aki a 13 hüvelykes változat eltűnése miatt búslakodnak, azok számára jó hír, hogy később, a jövő év folyamán ez is elkészül majd a cég ígérete szerint.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés