Nem ereszti az NVIDIA az RTX 30 sorozatot

Mindjárt piacon az RTX 40 széria, de hát valahol csak el kell lőni a megmaradt készleteket, nem?

Egyes információk szerint új RTX 30xx szériába tartozó grafikus chipek piacra dobását tervezi az NVIDIA – adott esetben már azután, hogy bemutatta az első RTX 40xx modelleket. Ha minden igaz, akkor az régi-új GPU-k elsősorban a piaci szempontból fontosabb középső szegmensben jelenhetnek meg, nyilván azért, hogy gyakorlatilag minden létező árszegmensben legyen elérhető valamilyen NVIDIA termék.


[+]

Ennek megfelelően az újdonságok közül az egyik egy RTX 3060 változat lehet, mely 8 GB memóriával rendelkezne, de nem ez lenne az egyetlen „visszavágás”, ugyanis a memóriabusz szélességét is csökkentenék 192 bitesről 128 bitesre, ami a sávszélességet 240 GB/s-ra módosítaná. Egy lépcsővel feljebb várhatjuk az RTX 3060 Ti „D6X” verzióját, mely viszont az eddigi 3060 Ti fölé érkezne GDDR6 helyett GDDR6X-szel és ez alapján 448 helyett 608 GB/s memória-sávszélességgel.

A pletyka forrását jelentő MEGAsizeGPU twitterfiók ezeken felül említést teszt még egy újabb RTX 3070 Ti modellről is, mely egy öszvér lenne, az RTX 3080/3090 alapját adó GA102-t butítanák és kombinálnák 8 GB GDDR6X memóriával egy 256 bites busz végén. Ez már nagyon úgy hangzik, mint a polcokon várakozó GA102 chipek kiszórása. Hogy pontosan miről van szó, és hogy ezek közül mi lesz elérhető a globális piacon (és főleg milyen áron), egyelőre nem ismert, de a hivatalos bejelentéseket állítólag október végére tervezi a gyártó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés