Négy éven belül ötszörösére nő az USB 3.0 piaca

Az USB 3.0 terjedését senki sem vonta kétségbe, hiszen az interfész korábbi verziói elképesztő eszközbázist építettek ki, az új szabvány pedig jóval gyorsabb az elődjénél. A terjedéshez azonban olyan gépek is kellenek, amelyek USB 3.0-s porttal vannak felszerelve. Ez ma már egyre kisebb gond, hiszen az új platformok többsége már támogatja a szabványt, és a jövőben még több termék kap majd új generációs SuperSpeed USB aljzatot vagy aljzatokat.

Hirdetés

A Global Information Inc elemzése szerint az elkövetkező négy évben ötszörösére nő az USB 3.0 piaca. A 2016-ig vizsgálódó kutatás 54 szegmens figyelembe vételével született meg, ahol az USB interfész jelen van. A piackutatásból kiderül, hogy még mindig vannak USB 1.1-es felületet használó termékek, gondolva itt az olcsó egerekre, ám a piac zömében már az USB 2.0-ra épít, amely elérte a csúcspontot, így egyre inkább a háttérbe szorul az USB 3.0 terjedésével.

A konkurens interfészek tekintetében az USB pozícióját gyakorlatilag semmi sem fenyegeti. Természetesen próbálkozások vannak, így megemlíthető a Thunderbolt, mint a legújabb kihívó, de nagyon lassú az adaptációja. Ez főleg annak köszönhető, hogy a Thunderbolt vezérlők sokszorosan drágábbak az USB 3.0-s vezérlőknél, illetve a szükséges kábelek gyártása is sokkal költségesebb. A gyártók természetesen tisztában vannak vele, hogy a Thunderbolt kétszer nagyobb adatátviteli tempót diktál, mint az USB 3.0, de az implementálás extrém magas költségei mellett ez túl kis különbség, ráadásul az elérhető thunderboltos eszközbázis is rendkívül kicsi. Ennek megfelelően egyelőre a Thunderbolt olyan karrierre számíthat, amilyet a FireWire interfész megélt, azaz bizonyos célpiacokon sikeres lehet, de az USB legyőzésére rendkívül csekély esélye van.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés