3 GHz-en működött az MWC-n a NovaThor L8580-as SoC

Az előző hónap közepén írtunk a NovaThor L8580-as SoC-ról, aminek a különlegessége, hogy elsőként használ FD-SOI struktúrát az ARM-os rendszerchipek között. A részleteket a korábbi hírben már leírtuk, így röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy a lapka kiváló teljesítménnyel rendelkezik egységnyi energiaigényhez viszonyítva. Az ST-Ericsson ráadásul folyamatosan növeli az órajelet, így az MWC-re már egy olyan prototípust vittek ki, amelyben két darab ARM Cortex-A9-es processzormag 3 GHz-en dolgozott. Maga a tablet nem volt valami szép, de mivel fejlesztői platformról van szó, így ez most nem érdekes.

Hirdetés

Az ST-Ericsson szerint a fejlesztés már a célegyenesben van, és a végső lapka nem kettő, hanem négymagos lesz, de utóbbi esetben a 3 GHz úgy néz ki, hogy elérhetetlen. Az GlobalFoundries 28 nm-es gyártósorán készülő megoldásban azonban tényleg van potenciál, mivel gyakorlatilag a gyári ARM Cortex-A9-es magokat használja, amelyek 3 GHz környékén nem működtek eddig, sőt, még a 2 GHz is csodaszámba ment. A prototípus két darab 3 GHz-en üzemelő processzormagja egyébként gyorsabb, mint a Samsung Nexus 10-es tabletben található két darab ARM Cortex-A15-ös mag (melyek a teszt erejéig 1,85 GHz-en működtek az eredeti 1,7 GHz helyett). Ez amellett érdekes, hogy az ST-Ericsson megoldása még kevesebbet is fogyaszt, illetve a Cortex-A9 magok lapkán elfoglalt kiterjedése is jóval kisebb, mint a Cortex-A15-ös magoké.


(forrás: ITProPortal)

Ha a hatékonyság szempontjából vizsgáljuk a bemutatót, akkor a NovaThor L8580-as SoC pokolian ígéretes, és valószínűleg egységnyi energiaigényre levetítve az élmezőnybe fog tartozni a teljesítménye. A gond igazából az, hogy az a speciális node, amivel a lapka készül, nem olcsó. Bár valószínű, hogy a kisebb lapkaméret kiegyenlíti a költségeket, de akkor is problémás, hogy az ARM Cortex-A15, illetve főleg a Qualcomm Krait 400-as magja 2 GHz környékén már gyorsabb lesz. Valószínűleg ezekhez nagyobb fogyasztás is társul, de a különbség azért nem lesz drámai. A NovaThor L8580 lényegi előnye üresjáratban lesz felfedezhető, ami a megcélzott piacon viszont jelentős tényező, így az ST-Ericsson reménykedhet a sikerben.

A NovaThor L8580-as SoC üzenete azonban leginkább az, hogy az FD-SOI megérkezett. A Cortex-A15-ös magoknak legalább olyan jót tesz az új struktúra, mint a régebbi fejlesztésnek, így azok 3 GHz-en gyakorlatilag lesöpörnék a konkurenciát. Az ST-Ericssonnak mindenképp szüksége lenne egy ilyen lapkára 2014-ben, megalapozva ezzel a teljesítményelőnyt. Mivel SOI-ra sokkal nehezebb tervezni, mint bulk struktúrára, így a legtöbb cég valószínűleg nem érdekelt a GlobalFoundries és az STMicroelectronics közös fejlesztésű 28 nm-es node-jában. Az előnyök ugyan kézzel foghatók, de mire elkészülne a fejlesztés, akkorra már elérhető lesz a Common Platform 14 nm-es node-ja, ami eleve FD-SOI struktúrát használ, ennek megfelelően ma már nincs értelme a terveket megváltoztatni a 28 nm-es opció miatt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés